sobota, 28 lutego 2015

ROSÓŁ Z KACZKI

Jedni uwielbiają inni nie. Rosół z kaczki jest dość tłusty, może dlatego nie każdy za nim przepada. Ważne jest by dobrze go ugotować, dodać wyważoną ilość warzyw - nie za mało by rosół był bez smaku i nie za dużo by nie zrobić z niego zupy jarzynowej :) No i czas gotowania też jest ważny, ja swój gotowałam 4,5 godziny na bardzo małym ogniu, z uchyloną przykrywką by ładnie odparowywał. Był pyszny, aromatyczny, klarowny.


SKŁADNIKI
kaczka (ok 1,5-2 kg)
3 marchewki
1 por (biała i zielona część)
1 cebulka
2 korzenie pietruszki
pół dużego korzenia selera
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka lubczyku suszonego 
ziele angielskie kulki
ziele angielskie mielone
liść laurowy
pieprz najlepiej świeżo mielony
sól

1/ Kaczkę umyć i podzielić na części, wymoczyć w wodzie. W dość dużym garnku zagotować ok 4 litry wody, wrzucić części kaczki, dodać sól. Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego się mięsa. Dodać przyprawy.


 2/ Rosół gotować na małym ogniu tak aby tylko mrugał. Najlepiej 3-4 do nawet 6 godzin. Podawać z makaronem, posypany świeżą natką pietruszki. 




środa, 25 lutego 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA W POMIDORACH I CEBULI

Szybki, tani i zdrowy obiadek.


SKŁADNIKI
700 g wątróbki drobiowej
puszka krojonych pomidorów
2 cebule
2 marchewki
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
ziele angielskie mielone

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
pomidorki do dekoracji

1/ Wątróbki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące i podsmażyć (nie solić). Cebulę obrać i pokroić w pióra, wrzucić do garnka i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pomidory z puszki i marchewkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (można podlać odrobinę wody).

2/ Gdy marchewka będzie miękka dodać podsmażoną wątróbkę i przyprawy. Dusić ok 10 min, ciągle mieszając by się nie przypaliła. Całość posypać świeżą natką pietruszki. Na talerzu udekorować pomidorkami. Podawać z pieczywem.

 

poniedziałek, 23 lutego 2015

SAŁATKA KUSKUS Z TUŃCZYKIEM, JAJKIEM I CZERWONĄ FASOLĄ

Dziś również proponuję szybką sałatkę z kaszy kuskus, tuńczyka oraz fasoli, kukurydzy i ogórków. Sos to majonez wymieszany z odrobiną musztardy rosyjskiej. Bardzo pożywna wersja sałatki, którą można zabrać do pracy, na piknik czy imprezę.

SKŁADNIKI
szklanka kaszy kuskus
3 jajka
puszka tuńczyka w oleju roślinnym 
puszka kukurydzy konserwowej 
puszka czerwonej fasoli
3-5 ogórki konserwowe 
5 pomidorków cherry
sól
pieprz
3 łyżki majonezu
pół łyżeczki musztardy rosyjskiej 

1/ Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Dwa pokroić w ćwiartki, jedno posiekać. Kaszę kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Ogórki pokroić w drobna kostkę, kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Do miski dodać fasolę, kukurydzę, kaszę, posiekane jajko, tuńczyka, doprawić przyprawami i wymieszać. Majonez wymieszać z musztardą, dodać do sałatki i dokładnie wymieszać. 

2/ Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu ułożyć przekrojone pomidorki o raz ćwiartki jajek. Całość posypać solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 





czwartek, 19 lutego 2015

KOLOROWA SAŁATKA KUSKUS Z SELEREM NACIOWYM I OSCYPKIEM

Kolorowa i pożywna sałatka która nadaję się na każdą okazję. Jest bez mięsa, więc polecam wegetarianom :)

SKŁADNIKI 
szklanka kaszy kuskus
3-4 łodygi selera naciowego
3 oscypki (może być inny ser wędzony)
puszka kukurydzy konserwowej
oliwki (u mnie czarne i zielone)
papryka czerwona
6 pomidorków cherry
sól
pieprz
majonez

1/ Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Paprykę, oscypki pokroić w kostkę, oliwki i łodygi selera w plasterki. Dodać kukurydzę.


2/ Całość doprawić solą, pieprzem i wymieszać, dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Pomidorki przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sałatki. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Smacznego :)




środa, 18 lutego 2015

ZUPA SEROWA Z KRAKERSAMI

Przepyszna serowa zupa na bazie serów pleśniowych, naturalna. Podana z krakersami smakuje wybornie. Polecam zrobienie takiej zupy na przyjęcie gości, będą zachwyceni. Pod warunkiem że lubią sery pleśniowe.



SKŁADNIKI
na 5 porcji:
1litr bulionu
4-5 ziemniaków
100 g sera pleśniowego brie naturalnego
100 g sera pleśniowego camembert naturalnego
100 g sera z niebieską pleśnią
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
1 łyżka startego parmezanu (można pominąć)
2 ząbki czosnku (może być granulowany)
1 cebula
pieprz biały mielony
gałka muszkatołowa mielona
szczypta kurkumy

Dodatkowo:
krakersy
zielenina do posypania (polecam szczypiorek)
oliwa do smażenia

1/ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i razem z cebulą zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do ziemniaków. Sery pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do gotującej się zupy, zmniejszyć ogień na minimum i stale mieszając roztopić sery. Gotową zupę doprawić przyprawami. Na koniec zmiksować.

Smacznego :)



Źródło inspiracji: DJGotuje

niedziela, 15 lutego 2015

CHILI CON CARNE

W oryginalnym meksykańskim chili con carne jest jeszcze kumin, ja pominęłam i zrobiłam po swojemu. Bardzo sycące i bardzo rozgrzewające danie :)


SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1-2 strączki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki suszonej kolendry (liści)
sól
pieprz

dodatkowo:
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki do posypania lub świeża kolendra  

1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.

2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.





DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Już się przekonałam do domowego cukru waniliowego a nie waniliNowego jaki sprzedają w sklepach. Przez lata go kupowałam i nawet nie miałam o tym pojęcia, ze jest na nich aż tak wielki przekręt. Więc zakupiłam kilka lasek wanilii na internecie (ceny od 1,5zl do 3zł za sztukę) bo w sklepach dużo drożej (od 7zł do 15zł za sztukę). Od tej pory cukier waniliowy będę robiła zawsze sama, bo nie równa się aromatem z tym ze sklepu ani trochę, poza tym jest naturalny i zero chemii :)

SKŁADNIKI
1 szklanka cukru białego lub brązowego
1-2 laski wanilii


1/ Cukier wsypać do blendera, laski wanilii rozciąć na pół i wyskrobać ziarenka, dodać je do cukru. Cukier razem z ziarenkami zmiksować parę sekund (aby nie powstał puder). Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub puszki, dodać pozostałe części laski wanilii i zamknąć słoik. Wstrząsnąć porządnie. Najlepiej jak kilka dni postoi i przejdzie aromatem wanilii. 


piątek, 13 lutego 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA PO INDYJSKU

Inna niż do tej pory robiłam i chyba najlepsza jaką zrobiłam i jaką jadłam w życiu wątróbkę. Treściwa, aromatyczna, pachnąca ciepłym krajem. Polecam, zwłaszcza tym, co muszą spożywać wątróbkę ze względu na uzupełnienie żelaza a mają dość tradycyjnej :)



SKŁADNIKI
dla 4 osób:
1 kg wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 por (biała część)
1 czerwona mała papryka
puszka pomidorów krojonych
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 strączki chili
2 żabki czosnku
3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
pół łyżeczki curry indyjskiego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
szczypta mielonego imbiru
pół łyżeczki garam masala
łyżeczka suszonej kolendry
sól
pieprz

dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do oprószenia wątróbki
siekana natka do posypania lub listki kolendry 

1/ Wątróbkę oczyścić, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym oleju (nie solić!) wątróbkę soli się po usmażeniu. Cebulę i pora pokroić w pióra, na osobnej patelni poddusić, dodać paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem.

2/ Do niewielkiego garnuszka wlać pomidory z puszki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, zagotować. Do pomidorów dodać cienko posiekaną lub pokrojoną w plasterki chili, podduszoną cebulę z porem i wątróbkę. Chwilkę dusić na małym ogniu (ok 5 min) doprawić przyprawami. Na koniec dodać kukurydzę i koncentrat do smaku (w zależności czy chcemy kwaśniejsze czy nie). Podawać z ryżem, kuskusem, pieczywem.



sobota, 7 lutego 2015

SAŁATKA KUSKUS Z TUŃCZYKIEM, POMIDOREM, OLIWKAMI I ŻURAWINĄ

Coś zdrowego, coś sycącego, coś pysznego :) Taką sałatkę można zjeść na obiad, kolację, zabrać w pudełku do pracy. Szybko i smacznie :)


SKŁADNIKI
dla 2 osób:
pół szklanki kaszki kuskus
1 pomidor
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym
kilka czarnych lub zielonych oliwek (osobiście wolę czarne)
pęczek szczypiorku
kilka kulek żurawiny świeżej lub rozmrożonej (może być suszona)
sól
pieprz

1/ Kaszę kuskus zaparzyć wg przepisu na opakowaniu, wystudzić. Rozłożyć na talerzu, polać olejem z tuńczyka a mięso wyłożyć na kaszę. Pomidora pokroić w drobną kostkę, oliwki w plasterki, rozłożyć na talerzu. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem, dodać żurawinę. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Pycha!




czwartek, 5 lutego 2015

UDKA ZAPIEKANE W POMIDORACH I MOZZARELLI

Wspaniałe danie obiadowe, które zadowoli każde podniebienie. Polecam do ryżu. Delikatne mięso i zapieczona kołderka z pomidorów o raz sera mozzarella. mmmm...pycha!


SKŁADNIKI
dla 2-3 osób
2-3 ćwiartki z kurczaka (udka)
1 kulka sera mozzarella
ok 5-8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 pomidory w puszce krojone lub opak.pasty pomidorowej w kartoniku
przyprawa do kurczaka
przyprawa do pomidorów 
sól
pieprz
ulubione zioła np.bazylia, prowansalskie, tymianek
olej lub oliwa do smażenia

1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami - solą, pieprzem, do kurczaka. Odstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc. Udka przełożyć na blaszkę, do rękawa foliowego lub naczynie żaroodporne i podpiec (ale nie całkiem upiec) ok 40 min. Podpieczone mięso przełożyć do naczynia (jeżeli było pieczone w rękawie, tak jak u mnie).


2/ Czosnek obrać i posiekać, wrzucić na patelnie lub płaskiego garnka i podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić przyprawą do pomidorów solą i pieprzem. Pomidory z puszki lub kartonika przelać do czosnku, dodać zioła i chwilę smażyć ciągle mieszając aż lekko zgęstnieją a soki odparują. Gotowym sosem polać mięso. Na wierzch ułożyć plastry sera oraz pomidorki. 


3/ Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Czas pieczenia i zapiekania zależy od piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. 









wtorek, 3 lutego 2015

SAŁATKA a'la GRECKA

Mój organizm chyba już szuka wiosny, bo codziennie robię już sałatki ze świeżych warzyw i jadłabym je na okrągło. Dziś polecam sałatkę, która często gości u mnie na stole. Może dlatego, że córka jest wegetarianką ale i nie wyobrażam sobie imprezy czy nawet grilla bez tej sałatki.

SKŁADNIKI
dla 3-4 osób:
pół główki sałaty lodowej (można dodać również rzymską)
250g sera feta
słoiczek ulubionych oliwek
pół świeżego ogórka szklarniowego
2 pomidory
pieprz świeżo mielony

sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego np. jabłkowego
2 łyżki ziół prowansalskich lub ulubionych sałatkowych np.bazylia,oregano


1/ Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i ostawić na co najmniej pół godziny. Ogórka umyć (ja nie obieram) i pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę lub księżyce. Ser ostrym nożem pokroić w ładną kostkę. Do szerokiej misy wrzucić porwaną na kawałki sałatę, pokrojone ogórki, pomidory i ser. Na wierzch rozrzucić odsączone z zalewy oliwki. Całość posypać lekko pieprzem i skropić sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu. 

poniedziałek, 2 lutego 2015

SAŁATKA Z BURACZKÓW, FETY I CZARNYCH OLIWEK

Zdrowa sałatka. Można ją podać do obiadu, zabrać do pracy lub zjeść jako samodzielną przystawkę.


SKŁADNIKI
dla 2-3 osób:
garść rukoli
garść roszponki
ok 10 czarnych oliwek
2 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
100g sera feta półtłustego pokrojonego w kostkę
1 łyżka ziaren sezamu
sos sałatkowy francuski
sól i pieprz do smaku

1/  Buraczki wyszorować i ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Na półmisku lub talerzu rozłożyć opłukane sałaty, buraczki i ser oraz oliwki. Po wierzchu posypać sezamem. Całość skropić sosem francuskim, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

 Do sałatki można użyć buraczków gotowanych, które możemy kupić w sklepie. Wersja szybsza :)


niedziela, 1 lutego 2015

GALARETA WIEPRZOWA Z GOLONEK I NÓŻEK

Ten kto je i lubi galaretę, ten wie jak dobrze wpływa na nasze stawy i kości. Ja kiedyś nie przepadałam, teraz od czasu do czasu zjem. I obowiązkowo u mnie musi być podana z octem jabłkowym lub winogronowym. Spirytusowy, zwykły ocet zabija smak całej przystawki.


SKŁADNIKI
2 nóżki wieprzowe (najlepiej przednie, są bardziej kleiste)
2 średnie golonki wieprzowe (tylnie, mają więcej mięsa)
czosnek (ok 5 ząbków)
ziele angielskie (ok 5)
3-4 liście laurowe
2 marchewki,
sól
pieprz świeżo mielony (u mnie dodatkowo z kolendrą)

dodatkowo:
2 jajka ugotowane na twardo
pół puszki groszku zielonego z puszki

1/ Nóżki i golonki dokładnie umyć i oczyścić w zimnej wodzie (ewentualnie gdy jest taka potrzeba, to opalamy nad gazem). Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by je skryła. Dodać liście, ziele, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, obrane marchewki i doprawić solą. Zagotować, gotować na małym ogniu (tak by tylko mrugało) gdy marchewki będą miękkie, wyciągnąć je z wywaru i wystudzić. Resztę gotować ok 4-5 godzin aż mięso zacznie odchodzić od kości i się rozpadać.

2/ Po tym czasie gotowania wyciągnąć nóżki i golonkę na talerz i pokroić (wraz ze skórą) na małe kawałki. Wywar doprawić solą i pieprzem. Marchewki pokroić w plastry lub kostkę. W salaterkach lub miskach na dno układać marchewki, plasterki jajek i ewentualnie po 1 łyżce groszku (u mnie akurat na zdjęciu bez groszku i jajka), warzywa zalać wywarem i odstawić do wystygnięcia. Następnie schować do lodówki aż stężeje.