Krucho-drożdżowe paszteciki, nadziane pieczarkami i cebulką. Rewelacyjne na każdą okazję, nie tylko na Święta. Ciasto robi się błyskawicznie i bez żadnych komplikacji. Z barszczykiem smakują wybornie. I jeszcze jedna wielka zaleta- nie czerstwieją!!! sprawdziłam to. Stały 4 dni po upieczeniu zamknięte w pojemniku i nic im nie było, nie twardniały, nie psuły się, nie pleśniały.
SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 1 kg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 1 kg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików
1/Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól
oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie
wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.
2/W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
3/Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
Smacznego!:)
Jeszcze dziś wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńsuper! Bardzo fajnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńNaprawde wspaniale wyglądają, a to co mi się podoba najbardziej to ta złota skorupka.
OdpowiedzUsuńMyślę że mogą być bardzo chrupiące
Jeśli mam ich więcej , wkładam po upieczeniu i ostudzeniu do pudełka i umieszczam w zamrażarce. Kiedy przychodzą nie zapowiedziani goście ,podgrzewam w piekarniku. Są tak samo pyszne, jak zaraz po upieczeniu.
OdpowiedzUsuńile sztuk mniej więcej wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńokoło 30 sztuk wychodzi :)
UsuńWłaśnie je robimy!
OdpowiedzUsuńPieklam je,sa rewelacyjne !!
OdpowiedzUsuńRobilam na swieta sa wspaniale dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńA myślisz ze jeśli dołożę mięso mielone do farszu tez będą smaczne?
OdpowiedzUsuńOczywiscie. Robilam rowniez z kaszanka :)
Usuńczy zamiast margaryny moge dac maslo.?
OdpowiedzUsuńJezeli maslo ma mala zawartosc tluszczu, to jak najbardziej a jezeli jest to prawdziwe maslo z 82% tluszczu to chyba lepiej dac mniej niz jest w przepisie.
Usuńpiec na termoobiegu czy na grzałce góra - dół?
OdpowiedzUsuńJa pieklam bez termoobiegu :) pozdrawiam
Usuńa śmietana 18% kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńZwykla 18 moze byc slodkawa i kwasna. To bez roznicy. Moze byc tez 12% aby tylko nie 30% bo to jest deserowa.
OdpowiedzUsuńczy zamiast śmietany moge dać mleko?
OdpowiedzUsuńMleko odpada. Musi byc smietana. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż je robiłam na święta są pyszne z dużą zawartością tłuszczu w maśle .Wyszły super.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis, paszteciki wychodzą przepyszne. Robiłam je kilka razy. Polecam posypać je czarnuszką przed włożeniem do piekarnika :) Czarnuszka ładnie wygląda i świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem, zwijać wzdłuż to ciasto z nadzieniem, czy w poprzek?
OdpowiedzUsuńWzdloz. Tak by powstal dlugi walek z nadzieniem w srodku. A pozniej ten walek pociac na kwadraciki tak jak kopytka. Kazdy kwadracik to jeden pasztecik. Moga byc prostokaciki :)
UsuńWitam. Przechowywać przez te cztery dni (jak wytrzymają) w lodowce?
OdpowiedzUsuńNie musi byc lodówka. Wystarczy zamykany pojemnik i chłodne miejsce :)
UsuńOk. Dzieki za odpowiedz. W nocy upiekłam. Fajne i smaczne. Farszu troche zabrakło wiec pokroiłam w długie paski i zrobiłam świderki posypane makiem u sezamem.
Usuń