środa, 22 maja 2013

KRUCHO-DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I CEBULĄ

Krucho-drożdżowe paszteciki, nadziane pieczarkami i cebulką. Rewelacyjne na każdą okazję, nie tylko na Święta. Ciasto robi się błyskawicznie i bez żadnych komplikacji. Z barszczykiem smakują wybornie. I jeszcze jedna wielka zaleta- nie czerstwieją!!! sprawdziłam to. Stały 4 dni po upieczeniu zamknięte w pojemniku i nic im nie było, nie twardniały, nie psuły się, nie pleśniały. 
SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży

FARSZ
ok 1 kg pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia

Dodatkowo
1 jajko do smarowania pasztecików

1/Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią by nie wysychało i wstawić na ok 2 godziny do lodówki.

2/W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

3/Na stolnicę wyłożyć ciasto i podzielić na dwie części. Najpierw jedną rozwałkować na prostokąt i przeciąć nożem jeszcze raz na pół wzdłuż i lekko rozwałkować, żeby ciasto nie było grube a później drugą. Na środku paska położyć farsz i zwinąć tak by powstał wałek (jak na kopytka). Ostrym nożem ciąć dowolną grubość. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.

4/Gotowe paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni. Piec ok 15 min (aż będą lekko złote)
Smacznego!:)


 


27 komentarzy:

  1. super! Bardzo fajnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawde wspaniale wyglądają, a to co mi się podoba najbardziej to ta złota skorupka.
    Myślę że mogą być bardzo chrupiące

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli mam ich więcej , wkładam po upieczeniu i ostudzeniu do pudełka i umieszczam w zamrażarce. Kiedy przychodzą nie zapowiedziani goście ,podgrzewam w piekarniku. Są tak samo pyszne, jak zaraz po upieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  4. ile sztuk mniej więcej wychodzi z jednej porcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie je robimy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieklam je,sa rewelacyjne !!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robilam na swieta sa wspaniale dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. A myślisz ze jeśli dołożę mięso mielone do farszu tez będą smaczne?

    OdpowiedzUsuń
  9. czy zamiast margaryny moge dac maslo.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jezeli maslo ma mala zawartosc tluszczu, to jak najbardziej a jezeli jest to prawdziwe maslo z 82% tluszczu to chyba lepiej dac mniej niz jest w przepisie.

      Usuń
  10. piec na termoobiegu czy na grzałce góra - dół?

    OdpowiedzUsuń
  11. a śmietana 18% kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
  12. Zwykla 18 moze byc slodkawa i kwasna. To bez roznicy. Moze byc tez 12% aby tylko nie 30% bo to jest deserowa.

    OdpowiedzUsuń
  13. czy zamiast śmietany moge dać mleko?

    OdpowiedzUsuń
  14. Mleko odpada. Musi byc smietana. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Też je robiłam na święta są pyszne z dużą zawartością tłuszczu w maśle .Wyszły super.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo dobry przepis, paszteciki wychodzą przepyszne. Robiłam je kilka razy. Polecam posypać je czarnuszką przed włożeniem do piekarnika :) Czarnuszka ładnie wygląda i świetnie smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  17. A ja nie wiem, zwijać wzdłuż to ciasto z nadzieniem, czy w poprzek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzdloz. Tak by powstal dlugi walek z nadzieniem w srodku. A pozniej ten walek pociac na kwadraciki tak jak kopytka. Kazdy kwadracik to jeden pasztecik. Moga byc prostokaciki :)

      Usuń
  18. Witam. Przechowywać przez te cztery dni (jak wytrzymają) w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi byc lodówka. Wystarczy zamykany pojemnik i chłodne miejsce :)

      Usuń
    2. Ok. Dzieki za odpowiedz. W nocy upiekłam. Fajne i smaczne. Farszu troche zabrakło wiec pokroiłam w długie paski i zrobiłam świderki posypane makiem u sezamem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.