poniedziałek, 8 października 2012

MARYNOWANE OPIEŃKI

Prosty i sprawdzony sposób na opieńki w occie. Robiłam na dwa sposoby z cebulą siekaną w pióra, dodane do grzybów i zagotowane i z cebulą w talarki dodaną tylko na spód i wierzch słoiczka. Stwierdzam, iż oba sposoby są ok,ale te piórka bardziej nadają aromatu i ostrzejszego smaku grzybom. 


SKŁADNIKI
grzyby opieńki (1-1,5kg)
2-4 cebule

ZALEWA
2 szklanki wody
pół szklanki octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru

Ponadto na każdy słoik;
1-2 ziele angielskie
1 listek laurowy
kilka ziaren gorczycy

1/ Grzyby starannie i dokładnie oczyścić i opłukać. 
2/ Wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 30-60 min. Odcedzić.
3/ Z podanych składników zagotować zalewę i wrzucić odcedzone opieńki i cebulę pokrojoną w pióra -jeżeli robimy z cebulą w środku. Gotujemy ok 10 min, gorące nakładamy do słoików i odwracamy do góry dnem. 

- jeżeli robimy drugim sposobem, to krążki cebuli układamy na spód słoika + przyprawy i nakładamy grzyby z zalewą. Pasteryzujemy ok 10 min. 
 
Smacznego!:)






4 komentarze:

  1. Zazdroszczę grzybków, z takimi przetworami zima nie straszna :)
    p.s. było by miło gdybyś usunęła weryfikację obrazkową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziekuje za przepis Andrzej

    OdpowiedzUsuń
  3. Super dziękuję za przepis !!! Bardzo miła czytelna strona super floty...prosto i na temat !!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.