środa, 5 sierpnia 2015

KARKÓWKA PO CYGAŃSKU NA OSTRO

Doskonała propozycja na rodzinny obiad. Soczyste mięso w pikantnym sosie.


SKŁADNIKI
1-1,2 karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
2 duże czerwone papryki
6 średnich cebul
sól
pierz
mąka pszenna do obtoczenia

Sos:
1 szklanka wody
200 g koncentratu pomidorowego
1 strączek papryczki chili
pół szklanki pikantnego ketchupu
2 ząbki czosnku
3 łyżki cukru
3 łyżki octu winnego
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
szczypta chili w proszku
sól
pieprz

zielenina do posypania 

1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plastry ok 1 cm. Oprószyć solą i pieprzem. Przyprawione kawałki mięsa, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 


2/ Podsmażone plastry ułożyć w naczyniu do zapiekania. Cebulę obrać, pokroić w 6tki lub 8mki, rozłożyć na mięsie. 


3/ Pieczarki oczyścić, przekroić na połówki i wyłożyć na cebulę. 


4/ Paprykę umyć, pokroić w cienkie paski, wyłożyć na pieczarkach. Całość lekko oprószyć solą i pieprzem. 


5/ Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w garnuszku, papryczkę chili pokroić w plasterki, dodać do sosu. Gotowym sosem zalać mięso. 


6/ Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika i piec ok 1,5-2 godziny w temperaturze 200 stopni. 

 Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Doprawiłam po swojemu, ale to nie jest ważne. Ważne jest, że mięso jest niesamowicie pyszne, rozpływające się w ustach! Wpada na stałe do mojego jadłospisu, a przepis sprzedałam już dalej! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.