sobota, 1 sierpnia 2015

CUKIER LAWENDOWY

Mam lawendę w ogródku, więc korzystam z jej kwiatów ile wejdzie i gdzie się da :) Jeżeli macie dostęp do lawendy to polecam ususzyć kilka gałązek i zrobić sobie domowy cukier lawendowy, który później znakomicie sprawdza się w deserach np sernikach, racuszkach a nawet można nim słodzić herbatkę. Polecam. 


 Jak zrobić cukier lawendowy?-  wysuszone na pieprz kwiaty lawendy oderwałam od łodyżek i utarłam w moździerzu. Do szczenie zamykanego słoiczka wsypałam cukier, który wymieszałam z utartymi kwiatami lawendy. Słoiczek należy zamknąć i przechowywać w suchym miejscu. Po ok 2 tygodniach nasz cukier będzie już intensywnie lawendowy :)



2 komentarze:

  1. Ten zapach - nie do podrobienia :) Też bardzo lubię lawendę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.