sobota, 18 sierpnia 2012

ZAPIEKANY RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Przy robieniu szarlotki zostało mi trochę jabłek, więc obrałam jeszcze kilka i wykorzystałam do zapiekanego ryżu z jabłkami. Taki ryż zawsze będzie mi się kojarzył ze szkolną stołówką :) Uwielbiałam piątki w szkole, głównie dlatego, że weekend tuż tuż, ale i dlatego właśnie ryżu, gdyż podawano go w piątki :) Zapraszam do stołu. 

SKŁADNIKI
1kg jabłek
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
3 szklanki wody
szczypta soli
2łyżki masła 
cukier waniliowy (ja użyłam cukru z wanilią z nutą kardamonu Kamis)
3-4 łyżki cukru
śmietana
cynamon

1/Ryż płuczemy,zalewamy wodą, mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy do miękkości i wchłonięcia płynu, często mieszając.
2/W tym czasie ucieramy jabłka na dużych oczkach tarki (ja zrobiłam to robotem), dodajemy do nich cukier i cynamon. Ja chwilę jabłka podsmażyłam, żeby zmniejszyć wydzielanie soku.
3/ Formę smarujemy masłem. Wykładamy kolejno warstwami; ryż, jabłka, ryż. Kolejność można powtórzyć jeżeli mamy spor ryżu i jabłek, ale warstwą końcową musi być ryż.
4/ Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.

5/ Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i wymieszać ( można dosłodzić cukrem pudrem) Gotową śmietaną można polewać nasze porcje ryżu:)
Smacznego!:)

37 komentarzy:

  1. o jejku to mój smak dzieciństwa ,kocham to danie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) i zawsze dotąd się koło niego kręcę, aż zniknie całkowicie :)Szkolna stołówka mnie tym kiedyś karmiła, bo mam rzadko taki ryż robiła.

      Usuń
    2. A w liście składników nie ma cynamonu.

      Usuń
  2. U nas ryż na mleku z jabłkami też jest bardzo lubianym daniem, ale nie zapiekam go w piekarniku. Po prostu: w jednym garnku gotuję ryż na mleku. W drugim zaś rozgotowuję pokrojone w cząstki jabłka z cukrem (do smaku), wanilią i cynamonem.

    Potem na talerz - porcja ryżu, na to porcja jabłek.

    Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słusznie-mniej zachodu a smak ten sam,wypróbowałam.Dzięki za podpowiedż.

      Usuń
  3. hmmm, zrobiłam - smakowało ;) dzięki za podzielenie się pomysłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam to danie! Z dużą ilością cynamonu smakuje najlepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie czekam aż się upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję ,że będzie smakował :)

      Ja właśnie upiekłam sobie chałkę na kolację do szklanki chłodnego mleka :)

      Usuń
  7. Właśnie czekam aż się upiecze :) ach ;3

    OdpowiedzUsuń
  8. Spróbuję zrobic bo słyszałam,że to pychotka

    OdpowiedzUsuń
  9. smakowite!!! dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny ten ryż z jabłkami

    OdpowiedzUsuń
  11. Czad, pociskam już drugi talerz :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie wstawiłem do piekarnika sporą porcję tego cuda. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chodziło to za mną już parę tygodni, i w końcu spróbowałam ten przepis. Ryż właśnie włożyłam do piekarnika i jestem pewna że będzie to cudo :) dzięki za świetny przepis i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. mmm pyszne zarabiste "xd

    OdpowiedzUsuń
  15. wlasnie wsadzilam do piekarnika...mam nadzieje ze bedzie nam smakowa..:)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja polecam upiec ryż w prodiżu a nie w kuchence,moja mama zawsze piekła w prodiżu i jest lepiej wypieczony,najbardziej lubię wierzchnią warstwę która jest wtedy lekko spieczona..pychota..

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie wstawiłam do piekarnika i jestem bardzo ciekawa finału:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja własnie tez zrobiłam.Wyszedł wspaniały wspomnień dzieciństwa czar.Szukałam jakiegoś zwykłego przepisu na ryz z jabłkami i znalazłam POLECAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :) Dziękuję :) A przepis ten można również znaleźć w najnowszym numerze ''Chwila dla Ciebie'' :)

      Usuń
  19. Troszku inaczej robię to danie. Moja Mama tak robiła i tak "wyniosłem" z domu :P
    A mianowicie:

    -Jabłka(jonagored, jonagold lub idared) nie robię osobno tylko dodaję od razu do naczynia żaroodpornego(oczywiście cynamon i troszku cukru) plus do tego sok z cytryny(jabłka są troszku kwaśniejsze) i czasami dodaję goździki(uzależnione jest to od zachcianek w danym momencie :D ) - zapach jest niesamowity...

    -Śmietanę(18) daje na wierzch ryżu, przed włożeniem do piekarnika(przed tym posypuje ryż cynamonem).Jest to ostatnia warstwa.
    Gdy danie już jest gotowe to śmietana ma taki(nie chcę powiedzieć złoty ale...) lekko brązowawy kolor.

    Musicie spróbować :P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za przepis... za chwilę idę przygotować danie. Już od jakiegoś czasu za mną chodzi... ten smak z podstawówki :) Już tak dawno tego nie jadłem, będzie super na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawa jestem, czy danie będzie równie smaczne, gdy się ugotuje ryż bez mleka? Ostatnio mleko mi szkodzi, ale obiad danie wydaje się smakowite, więc chętnie bym je zrobiła, jednak bez dodatku mleka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno się udać i śmiało można ugotować ryż na wodzie :)

      Usuń
  22. A jakiej trzeba użyć śmietany? Kwaśnej, takiej jak np. do zupy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jak do zupy. Może być i kwaśna i słodka, to bez znaczenia. Tylko i wyłącznie nasze upodobania. Ja do wszystkiego zawsze używam śmietany z Piątnicy.

      Usuń
  23. Dawno tu nikt nie "zapiekał" ;) ale ja wstawię do piekarnika i popołudniu nakarmię męża i synka.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.