wtorek, 20 sierpnia 2013

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam właśnie taką cukinię. Sposób wykonania nie jest skomplikowany a efekt końcowy pyszny :)
SKŁADNIKI
3 średniej wielkości cukinie
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 papryki (u mnie zielona)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów krojonych
150 g startego sera żółtego
zioła prowansalskie
sól
pieprz
olej do smażenia

1/ Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół i oprószyć solą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać mięso, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i czosnek przeciśnięty przez praskę.

2/ Gotowym farszem napełniać cukinie, posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok 30-40 min aż cukinia będzie miękka.
Smacznego!:)


3 komentarze:

  1. jak ja to kocham!

    może zainteresuje Cię moje rozdanie kulinarne?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. calkiem przypadkiem trafilam na twojego bloga, musze przyznac, ze zstane tu na dluzej :) a cukinie? lece do sklepu po skladniki :)) Aurelia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.