Bardzo delikatna i pyszna. W sam raz na poczęstunek dla gości. Polecam.
SKŁADNIKI
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru
łyżka śmietany 18%
100 g margaryny
budyń bananowy
kilka łyżek powideł śliwkowych
4-5 jabłek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50 g cukru
łyżka śmietany 18%
100 g margaryny
budyń bananowy
kilka łyżek powideł śliwkowych
4-5 jabłek
1/ Jabłka obrać, przekroić na pół i usnąć gniazda nasiennie ponacinać.
Dodatkowo można skropić je sokiem z cytryn, wtedy nie będą ciemniały.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtko, posiekaną
margarynę, cukier oraz śmietanę.Zagnieść ciasto i wylepić nim formę do
tarty po czym nakłuć widelcem w kilku miejscach. Lekko schłodzić w
lodówce.
2/Schłodzone ciasto podpiec na lekko złoty kolor w temperaturze ok 200
stopni. W między czasie ugotować budyń wg.przepisu na opakowaniu. Na
podpieczony spód wyłożyć 3-4 łyżki powideł śliwkowych i rozprowadzić
łyżką po całym placku. Na warstwę powideł wyłożyć budyń a następnie
ułożyć jabłka. Całość piec jeszcze ok 20 min aż jabłka staną się
podpieczone a brzegi ciasta rumiane. Pod koniec pieczenia wierch jabłek
posmarować lekko powidłami.
pychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszna, jesienna już tarta :)
OdpowiedzUsuń