Lekki, słodkawy smak. Jest bardzo delikatna. Pasuje jako dodatek do obiadu, dobra również do kanapek.
SKŁADNIKI
2 kg obranej i pokrojonej cukinii (kształt dowolny)
200 g musztardy miodowej
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
4 szklanki wody
Dodatkowo na każdy słoik;
ząbek czosnku
kilka kulek gorczycy
po 3-5 kulek pieprzu kolorowego
200 g musztardy miodowej
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki octu 10%
4 szklanki wody
Dodatkowo na każdy słoik;
ząbek czosnku
kilka kulek gorczycy
po 3-5 kulek pieprzu kolorowego
1/ Do każdego słoik włożyć czosnek i przyprawy a następnie ciasto ułożyć
cukinię. Wodę, cukier, ocet i miód zagotować. Na koniec dodać musztardę i
dokładnie wymieszać. (ja wyłożyłam musztardę do miseczki, dodałam
trochę gotowej zalewy i dokładnie roztrzepałam trzepaczką, a następnie
całość przelałam do reszty zalewy, dzięki temu nie było grudek)
2/Gotową zalewą napełniać słoiki i szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 min
od zagotowania się wody w garnku. Gorące słoiki postawić na ścierce do
góry dnem do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.