Ostatnio znów nie mam czasu, coś tam gotuję ale zdecydowanie mniej, bo na chwilę obecną wszyscy się ''rozjechali'' i nie mam komu a poza tym więcej czasu obecnie zajmuje mi druga pasja (haft krzyżykowy).
...a tym czasem zapraszam na leczo...
Lekko wzbogacona wersja tradycyjnego leczo. Co prawda do jesieni daleko,
ale na jesień to danie jest idealne, bo jest sezon paprykowo cukiniowy i
te kolory :)
SKŁADNIKI
2 małe cukinie
laska cienkiej kiełbasy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
puszka pomidorów krojonych (mogą być 4 szt świeże bez skórki)
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
ząbek czosnku
olej do smażenia
laska cienkiej kiełbasy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
puszka pomidorów krojonych (mogą być 4 szt świeże bez skórki)
puszka czerwonej fasoli
2 cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
ząbek czosnku
olej do smażenia
1/ Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Na drugiej
patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka i dodać pomidory z puszki
oraz obie papryki pokrojone w dużą kostkę.Cukinie umyć, pokroić w
półplasterki, wrzucić do warzyw. Doprawić solą i pieprzem, podlać 1/4
szklanki wody i dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
2/ Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę mieloną, tymianek,
przeciśnięty czosnek i odcedzoną czerwoną fasolę. Dusić jeszcze 3-5 min.
Podawać z pieczywem lub z kaszą kuskus.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń