Nie ma to jak domowe pesto. Ja w tym roku mam 3 skrzynki wysianej bazylii która nawet ładnie rośnie i dość bujnie. Zatem mogę sobie pozwolić na bazyliowe pesto :) Pyszności. Pesto bazyliowe (zielona papa) idealne do sałatek, makaronów, mięs, chleba, serów. Pesto nie należy podgrzewać do wysokiej temperatury, ponieważ zmieni kolor na ciemny i dostanie gorzkawego smaku.
Pesto należy przechowywać ok tygodnia w lodówce, w razie konieczności - zamrozić.
Pesto należy przechowywać ok tygodnia w lodówce, w razie konieczności - zamrozić.
SKŁADNIKI
2 szklanki świeżych listków bazylii (dobrze uciśniętych)
100-150 mil oliwy z oliwek
sól
3-4 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
1 łyżka tartego parmezanu
100-150 mil oliwy z oliwek
sól
3-4 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
1 łyżka tartego parmezanu
1/ Listki bazylii, orzechy oraz czosnek włożyć do malaksera i miksować na
małych obrotach. Gdy składniki się zaczną łączyć i zacznie powstawać
papka, dolewać powoli oliwę.
2/Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć
do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i
nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!:)
moja bazylia i lubczyk tez wspaniale rosną na kuchennym parapecie, domowe pesto jest pyszne:)
OdpowiedzUsuń