niedziela, 26 maja 2013

DOMOWE PESTO Z BAZYLII

Nie ma to jak domowe pesto. Ja w tym roku mam 3 skrzynki wysianej bazylii która nawet ładnie rośnie i dość bujnie. Zatem mogę sobie pozwolić na bazyliowe pesto :) Pyszności. Pesto bazyliowe (zielona papa) idealne do sałatek, makaronów, mięs, chleba, serów. Pesto nie należy podgrzewać do wysokiej temperatury, ponieważ zmieni kolor na ciemny i dostanie gorzkawego smaku. 
Pesto należy przechowywać ok tygodnia w lodówce, w razie konieczności - zamrozić. 
SKŁADNIKI
2 szklanki świeżych listków bazylii (dobrze uciśniętych)
100-150 mil oliwy z oliwek
sól
3-4 ząbki czosnku
30 g orzechów włoskich
1 łyżka tartego parmezanu


1/ Listki bazylii, orzechy oraz czosnek włożyć do malaksera i miksować na małych obrotach. Gdy składniki się zaczną łączyć i zacznie powstawać papka, dolewać powoli oliwę. 
 2/Gotowe pesto doprawić do smaku solą i wymieszać z parmezanem. Przełożyć do słoiczka, na wierzch dodać łyżeczkę oliwy (by nie traciło koloru i nie zasychało) szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce kilka dni.
Smacznego!:)


1 komentarz:

  1. moja bazylia i lubczyk tez wspaniale rosną na kuchennym parapecie, domowe pesto jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.