Mój organizm chyba już szuka wiosny, bo codziennie robię już sałatki ze świeżych warzyw i jadłabym je na okrągło. Dziś polecam sałatkę, która często gości u mnie na stole. Może dlatego, że córka jest wegetarianką ale i nie wyobrażam sobie imprezy czy nawet grilla bez tej sałatki.
SKŁADNIKI
dla 3-4 osób:
pół główki sałaty lodowej (można dodać również rzymską)
250g sera feta
słoiczek ulubionych oliwek
pół świeżego ogórka szklarniowego
2 pomidory
pieprz świeżo mielony
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego np. jabłkowego
2 łyżki ziół prowansalskich lub ulubionych sałatkowych np.bazylia,oregano
1/ Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i ostawić na co najmniej pół godziny. Ogórka umyć (ja nie obieram) i pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę lub księżyce. Ser ostrym nożem pokroić w ładną kostkę. Do szerokiej misy wrzucić porwaną na kawałki sałatę, pokrojone ogórki, pomidory i ser. Na wierzch rozrzucić odsączone z zalewy oliwki. Całość posypać lekko pieprzem i skropić sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu.
pół główki sałaty lodowej (można dodać również rzymską)
250g sera feta
słoiczek ulubionych oliwek
pół świeżego ogórka szklarniowego
2 pomidory
pieprz świeżo mielony
sos:
6 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego np. jabłkowego
2 łyżki ziół prowansalskich lub ulubionych sałatkowych np.bazylia,oregano
1/ Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i ostawić na co najmniej pół godziny. Ogórka umyć (ja nie obieram) i pokroić w półplasterki, pomidory w kostkę lub księżyce. Ser ostrym nożem pokroić w ładną kostkę. Do szerokiej misy wrzucić porwaną na kawałki sałatę, pokrojone ogórki, pomidory i ser. Na wierzch rozrzucić odsączone z zalewy oliwki. Całość posypać lekko pieprzem i skropić sosem. Podawać od razu po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.