czwartek, 5 lutego 2015

UDKA ZAPIEKANE W POMIDORACH I MOZZARELLI

Wspaniałe danie obiadowe, które zadowoli każde podniebienie. Polecam do ryżu. Delikatne mięso i zapieczona kołderka z pomidorów o raz sera mozzarella. mmmm...pycha!


SKŁADNIKI
dla 2-3 osób
2-3 ćwiartki z kurczaka (udka)
1 kulka sera mozzarella
ok 5-8 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 pomidory w puszce krojone lub opak.pasty pomidorowej w kartoniku
przyprawa do kurczaka
przyprawa do pomidorów 
sól
pieprz
ulubione zioła np.bazylia, prowansalskie, tymianek
olej lub oliwa do smażenia

1/ Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami - solą, pieprzem, do kurczaka. Odstawić do lodówki na parę godzin lub całą noc. Udka przełożyć na blaszkę, do rękawa foliowego lub naczynie żaroodporne i podpiec (ale nie całkiem upiec) ok 40 min. Podpieczone mięso przełożyć do naczynia (jeżeli było pieczone w rękawie, tak jak u mnie).


2/ Czosnek obrać i posiekać, wrzucić na patelnie lub płaskiego garnka i podsmażyć na odrobinie oleju, doprawić przyprawą do pomidorów solą i pieprzem. Pomidory z puszki lub kartonika przelać do czosnku, dodać zioła i chwilę smażyć ciągle mieszając aż lekko zgęstnieją a soki odparują. Gotowym sosem polać mięso. Na wierzch ułożyć plastry sera oraz pomidorki. 


3/ Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 20-30 min w temp. 200 stopni. Czas pieczenia i zapiekania zależy od piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy. 









1 komentarz:

  1. Ohhh... Jadłabym z takim apetytem, że nie wiem czy by komuś jeszcze zostało :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.