niedziela, 15 lutego 2015

CHILI CON CARNE

W oryginalnym meksykańskim chili con carne jest jeszcze kumin, ja pominęłam i zrobiłam po swojemu. Bardzo sycące i bardzo rozgrzewające danie :)


SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1-2 strączki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki suszonej kolendry (liści)
sól
pieprz

dodatkowo:
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki do posypania lub świeża kolendra  

1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć. Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień na minimum i chwilę gotować ok 15 min.

2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku (jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami tortilli lub z nachos.





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.