W oryginalnym meksykańskim chili con carne jest jeszcze kumin, ja
pominęłam i zrobiłam po swojemu. Bardzo sycące i bardzo rozgrzewające
danie :)
SKŁADNIKI
500g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1-2 strączki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki suszonej kolendry (liści)
sól
pieprz
dodatkowo:
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki do posypania lub świeża kolendra
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
1-2 strączki chili
3 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki suszonej kolendry (liści)
sól
pieprz
dodatkowo:
oliwa lub olej do smażenia
natka pietruszki do posypania lub świeża kolendra
1/ Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na odrobinie oliwy zeszklić, dodać
mięso, przeciśnięty lub posiekany czosnek, sól, pieprz i chwilę smażyć.
Pod koniec smażenia dodać koncentrat. Do garnka wlać pomidory z puszki,
dodać resztę przypraw i zagotować, do gotujących się pomidorów dodać
usmażone mięso z cebulą, podlać wodą ok 1/2 szklanki, zmniejszyć ogień
na minimum i chwilę gotować ok 15 min.
2/ W międzyczasie papryki umyć i pokroić na kawałki, chili drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć papryki. Dodać do mięsa i
pomidorów. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy i również dodać do
mięsa. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili w proszku
(jeżeli ktoś lubi bardzo ogniste) Podawać z białym pieczywem, plackami
tortilli lub z nachos.
Uwielbiam to danie!
OdpowiedzUsuń