Przepyszna serowa zupa na bazie serów pleśniowych, naturalna. Podana z
krakersami smakuje wybornie. Polecam zrobienie takiej zupy na przyjęcie
gości, będą zachwyceni. Pod warunkiem że lubią sery pleśniowe.
SKŁADNIKI
na 5 porcji:
1litr bulionu
4-5 ziemniaków
100 g sera pleśniowego brie naturalnego
100 g sera pleśniowego camembert naturalnego
100 g sera z niebieską pleśnią
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
1 łyżka startego parmezanu (można pominąć)
2 ząbki czosnku (może być granulowany)
1 cebula
pieprz biały mielony
gałka muszkatołowa mielona
szczypta kurkumy
Dodatkowo:
krakersy
zielenina do posypania (polecam szczypiorek)
oliwa do smażenia
1litr bulionu
4-5 ziemniaków
100 g sera pleśniowego brie naturalnego
100 g sera pleśniowego camembert naturalnego
100 g sera z niebieską pleśnią
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
1 łyżka startego parmezanu (można pominąć)
2 ząbki czosnku (może być granulowany)
1 cebula
pieprz biały mielony
gałka muszkatołowa mielona
szczypta kurkumy
Dodatkowo:
krakersy
zielenina do posypania (polecam szczypiorek)
oliwa do smażenia
1/ Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie. Cebulę pokroić w
kostkę, czosnek posiekać i razem z cebulą zeszklić na odrobinie oliwy,
dodać do ziemniaków. Sery pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do
gotującej się zupy, zmniejszyć ogień na minimum i stale mieszając
roztopić sery. Gotową zupę doprawić przyprawami. Na koniec zmiksować.
Źródło inspiracji: DJGotuje
Bardzo smacznie wygląda Twoja zupa :) Czasami robię zupę serową, ale nigdy nie zawierała tylu serów. Fajny przepis !
OdpowiedzUsuń