środa, 25 lutego 2015

WĄTRÓBKA DROBIOWA W POMIDORACH I CEBULI

Szybki, tani i zdrowy obiadek.


SKŁADNIKI
700 g wątróbki drobiowej
puszka krojonych pomidorów
2 cebule
2 marchewki
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
ziele angielskie mielone

Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
pomidorki do dekoracji

1/ Wątróbki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące i podsmażyć (nie solić). Cebulę obrać i pokroić w pióra, wrzucić do garnka i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pomidory z puszki i marchewkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (można podlać odrobinę wody).

2/ Gdy marchewka będzie miękka dodać podsmażoną wątróbkę i przyprawy. Dusić ok 10 min, ciągle mieszając by się nie przypaliła. Całość posypać świeżą natką pietruszki. Na talerzu udekorować pomidorkami. Podawać z pieczywem.

 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł podania wątróbki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezmiennie mam słabość do wątróbki... Pyszne, pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.