Szybki, tani i zdrowy obiadek.
SKŁADNIKI
700 g wątróbki drobiowej
puszka krojonych pomidorów
2 cebule
2 marchewki
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
ziele angielskie mielone
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
pomidorki do dekoracji
puszka krojonych pomidorów
2 cebule
2 marchewki
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
ziele angielskie mielone
Dodatkowo:
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
pomidorki do dekoracji
1/ Wątróbki oczyścić, opłukać i osuszyć. Obtoczyć w mące i podsmażyć (nie solić).
Cebulę obrać i pokroić w pióra, wrzucić do garnka i zeszklić na
odrobinie oleju, dodać pomidory z puszki i marchewkę pokrojoną w drobną
kosteczkę. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (można
podlać odrobinę wody).
2/ Gdy marchewka będzie miękka dodać podsmażoną wątróbkę i przyprawy. Dusić
ok 10 min, ciągle mieszając by się nie przypaliła. Całość posypać
świeżą natką pietruszki. Na talerzu udekorować pomidorkami. Podawać z
pieczywem.
Bardzo ciekawy pomysł podania wątróbki :)
OdpowiedzUsuńNiezmiennie mam słabość do wątróbki... Pyszne, pyszne danie.
OdpowiedzUsuń