sobota, 2 maja 2015

TARTA Z BAKŁAŻANEM, SALAMI I POMIDORAMI

Niebawem sezon na pomidory i bakłażany, więc polecam zrobić taką wersję tarty. 

  

SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli

Farsz:
1 bakłażan
4 plasterki salami
5 pomidorków cherry
1 por (biała część)
sól
pieprz

Sos śmietanowy z serem:
1 szklanka śmietany
2-3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona 

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.

2/ Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i podsmażyć na patelni lub podpiec w piekarniku na rumiano. Por pokroić w krążki, zeszklić na odrobinie oleju,doprawić solą i pieprzem.

3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć kolejno farsz. Por, salami, polowa sosu, bakłażan, pomidorki przekrojone na pół i druga połowa sosu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż wierzch się zetnie i zarumieni.

Smacznego!





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.