Treściwa forma sałatki. Polecam zrobić ją z młodych ziemniaków, które
niebawem będą w sprzedaży. Idealna na rodzinne spotkanie przy grillu.
4-5 ziemniaków mogą być młode
2 czerwone cebule
200 g surowego boczku
5 ogórków konserwowych lub kiszonych
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
sól
pieprz świeżo mielony
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka ulubionej musztardy
1/ Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Wystudzić. Obrać i pokroić w większą kostkę. Boczek pokroić również w kostkę i usmażyć na złoto. Jajka obrać, pokroić w plasterki, cebule w bardzo cienkie talarki, ogórki w kostkę. Wszystkie składniki na przemian układać w salaterce, posypując solą i pieprzem.
2/ Majonez, musztardę i śmietanę wymieszać. Polać gotową sałatkę. Po wierzchu obficie posypać siekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.
2 czerwone cebule
200 g surowego boczku
5 ogórków konserwowych lub kiszonych
4 jajka ugotowane na twardo
pęczek szczypiorku
sól
pieprz świeżo mielony
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka ulubionej musztardy
1/ Ziemniaki wyszorować i ugotować w lekko osolonej wodzie w mundurkach. Wystudzić. Obrać i pokroić w większą kostkę. Boczek pokroić również w kostkę i usmażyć na złoto. Jajka obrać, pokroić w plasterki, cebule w bardzo cienkie talarki, ogórki w kostkę. Wszystkie składniki na przemian układać w salaterce, posypując solą i pieprzem.
2/ Majonez, musztardę i śmietanę wymieszać. Polać gotową sałatkę. Po wierzchu obficie posypać siekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.
Bardzo smaczna, zwłaszcza sosik.
OdpowiedzUsuń