SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennejszklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
Farsz:
1 bakłażan
4 plasterki salami
5 pomidorków cherry
1 por (biała część)
sól
pieprz
Sos śmietanowy z serem:
1 szklanka śmietany
2-3 łyżki startego sera żółtego
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
2/ Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i podsmażyć na patelni lub
podpiec w piekarniku na rumiano. Por pokroić w krążki, zeszklić na
odrobinie oleju,doprawić solą i pieprzem.
3/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko
złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć kolejno farsz.
Por, salami, polowa sosu, bakłażan, pomidorki przekrojone na pół i druga
połowa sosu. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż wierzch
się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń