czwartek, 30 kwietnia 2015

KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z PIECZARKAMI, POREM I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Proste i szybkie w przygotowaniu. Rewelacyjnie aromatyczne. Nie czerstwieją na drugi dzień.




SKŁADNIKI
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży

FARSZ
ok 0,5-0,7 kg pieczarek
1 por (biała część)
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo
1 jajko do smarowania rogalików

suszony czosnek niedźwiedzi do posypania

1/ Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.

2/ Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z porem. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła i suszony czosnek. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.


3/ Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki.

4/ Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać suszonym czosnkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.