wtorek, 28 kwietnia 2015

TRADYCYJNA KARPATKA

Szybka i prosta w przygotowaniu. Kiedyś myślałam, że trzeba wielkich umiejętności by ją zrobić. Jednak wbrew pozorom jest łatwym ciastem które kochają dzieci i dorośli :)


SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka wody
125g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
250 g margaryny (np.Kasia)
3 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
2 szklanki mleka 3,2%

Dodatkowo:
cukier puder do posypania

1/ CIASTO-W garnuszku zagotować wodę z margaryną. Dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką aż składniki się połączą. Wystudzić. Następnie zmiksować dodając stopniowo po 1 jajku, na koniec dodać sól i proszek. Ciasto podzielić na 2 części i rozłożyć na dwóch jednakowych blaszkach, wcześniej natłuszczonych i oprószonych mąką lub bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) do 200 stopni i piec ok 15 min aż ciasto będzie złote. Wystudzić.

2/ MASA-Do jednej szklanki mleka wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i żółtka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotowujemy w rondelku, gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty krem. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.

3/ Wystudzone placki przełożyć gotową masą budyniową. Ciasto chłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.