wtorek, 21 kwietnia 2015

GULASZ WIEPRZOWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Pyszny, aromatyczny z kruchymi kawałkami mięsa. Smakuje z ziemniakami, kaszami, kluskami różnego rodzaju.


SKŁADNIKI
ok 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego np łopatka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta wędzonej papryki w proszku
przyprawa do gulaszu lub wieprzowiny
rozmaryn suszony
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
mąka lub chleb razowy do zagęszczenia  

1/ Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami. Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju podsmażyć z każdej strony. 


2/ Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać wodą tak by je lekko zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory z puszki, zioła i cebulę pokrojoną w pióra. Gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny aż mięso będzie całkowicie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagęścić razowym chlebem lub mąką ziemniaczaną z wodą ( 2 łyżki mąki na 2 łyżki zimnej wody).

 Smacznego :)





1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.