Pyszny, aromatyczny z kruchymi kawałkami mięsa. Smakuje z ziemniakami, kaszami, kluskami różnego rodzaju.
SKŁADNIKI
ok 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego np łopatka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta wędzonej papryki w proszku
przyprawa do gulaszu lub wieprzowiny
rozmaryn suszony
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
mąka lub chleb razowy do zagęszczenia
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
szczypta wędzonej papryki w proszku
przyprawa do gulaszu lub wieprzowiny
rozmaryn suszony
sól
pieprz świeżo mielony
olej do smażenia
mąka lub chleb razowy do zagęszczenia
1/ Mięso oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Oprószyć przyprawami. Na rozgrzanej patelni i odrobinie oleju podsmażyć z
każdej strony.
2/ Podsmażone mięso przełożyć do garnka i zalać wodą tak by je lekko
zakrywała. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty
przez praskę, pomidory z puszki, zioła i cebulę pokrojoną w pióra.
Gotować na małym ogniu ok 1-1,5 godziny aż mięso będzie całkowicie
miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Całość zagęścić razowym chlebem lub
mąką ziemniaczaną z wodą ( 2 łyżki mąki na 2 łyżki zimnej wody).
Smacznego :)
Przepyszny gulasz :)
OdpowiedzUsuń