poniedziałek, 20 kwietnia 2015

ZAPIEKANE MUSZLE ZE SZPINAKIEM I NIEBIESKIM SEREM

To najsmaczniejsza wersja zapiekanego makaronu jaka do tej pory jadłam. Szpinak i połączeniu sera pleśniowego powala na kolana. Całość polana sosem beszamelowym i posypana serem. Niebo w gębie. Ja to danie zrobiłam dla gości, smakowało wszystkim.


ok 12-16 szt dużych muszli makaronowych
300 g szpinaku świeżego
200-300 g szpinaku mrożonego
100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur
pół szklanki śmietany 18%
50 g sera żółtego startego
2-3 ząbki czosnku
pieprz
sól do smaku
2-3 łyżki masła do smażenia

Sos pomidorowy:

puszka krojonych pomidorów
1 cebula
bazylia suszona lub świeża
tymianek lub zioła prowansalskie
sól
pieprz

Sos beszamelowy z serem:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 i 1/4 szklanki mleka
garść tartego sera żółtego
1 żółtko
gałka muszkatołowa mielona

Dodatkowo:
ser żółty do posypania  

1/ Szpinak dokładnie opłukać i osuszyć na sicie.


2/ Masło roztopić na patelni i stopniowo dodawać szpinak świeży i mrożony. całość dusić do rozmrożenia się szpinaku. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut do odparowania wody. Wystudzić.


3/ Do wystudzonego szpinaku, dodać ser pleśniowy pokrojony w drobną kostkę, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól (uwaga na sól, ser pleśniowy jest dość słony także trzeba uważać aby nie przesolić).


4/ Sos pomidorowy- cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy lub oleju, dodać pomidory z puszki, zioła i przyprawy. Smażyć kilka minut aż pomidory całkiem się rozpadną a sos stanie się spójny. 
Sos beszamelowy- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.


5/ Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.


6/ Na dno naczynia do zapiekania wylać sos pomidorowy, na sosie ułożyć nadziane masą szpinakową muszle. Całość zalać sosem beszamelowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min w temp. 180 stopni aż wierzch się zapiecze. Dodatkowo pod koniec pieczenia można posypać serem żółtym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.