Witam. Dziś kolejna propozycja sałatki. Tym razem lekkiej jak piórko i zdrowej jak ryba, bo sałatka z rybą :) Przepis podpatrzony u Agi, bo jak u niej zobaczyłam, to prawie mi oczy wyszły na jej widok i sama do siebie się oblizywałam. A jak już sobie taką zrobiłam (oczywiście od razu) to tak ją jadłam ze smakiem i łapczywie że aż się złapałam na tym, jak dzwonię łyżeczką o szklankę, wyjadając dokładnie jej zawartość :) eh... z resztą sami wypróbujcie.
SKŁADNIKI
dla 2 osób:
awokado dojrzałe
50 g wędzonego łososia
1 pomidor
pół pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
(u mnie dodatkowo rzeżucha)
awokado dojrzałe
50 g wędzonego łososia
1 pomidor
pół pęczka szczypiorku
4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
sól
pieprz
kilka kropel soku z cytryny
(u mnie dodatkowo rzeżucha)
1/ Awokado przekroić na pół, obrać, usunąć pestkę, pokroić na kawałki i
rozdrobnić widelcem. Skropić sokiem z cytryny, lekko posolić, wyłożyć na
dnie szklanki. Następnie wyłożyć drobno pokrojonego łososia. Śmietanę
lub jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i
pieprzem. Pomidora pokroić w drobną kosteczkę. Na łososia wyłożyć po 2
łyżki śmietany a następnie pomidory. Lekko doprawić solą i pieprzem a na
wierzch posypać trochę szczypiorku.
Smacznego! :)
pycha, ślicznie wygląda i do tego jest pięknie podana :):)
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie :)
UsuńŚlicznie wygląda ta sałatka.
OdpowiedzUsuńPięknie podana sałatka, a w niej same pyszności, aż chciałoby się zjeść z monitora.
OdpowiedzUsuń