niedziela, 2 marca 2014

ZUPA RYBNA Z POMIDORAMI (Z FILETÓW)

Pyszna, zdrowa, treściwa zupa. Robiłam ją pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo smakowała całej rodzinie. Jest gęsta i pożywna, tak jak lubię. 
Ja u siebie użyłam przypraw Kamis, bo mają bogactwo smaku i aromatu.


SKŁADNIKI
ok 600-800 g ryby świeżej lub mrożonej (ja użyłam filetów ze skórą świeżego pstrąga i mrożonych filetów z morszczuka)
4-5 marchewek
1 korzeń pietruszki
pół korzenia selera
3 łodygi selera naciowego
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
kawałek pora
1 puszka pomidorów krojonych
pieprz cytrynowy
przyprawa do ryb
sól morska młynek
ziele angielskie (kilka kulek)
liść laurowy ok 6 szt
pieprz kolorowy w kulkach
kilka ziarnek kolendry
szczypta imbiru
szczypta papryki w proszku słodkiej
pół łyżeczki tymianku
pieprz młotkowany z kolendrą
kostka bulionowa
1/ Ryby pokroić w kawałki ''na jeden kęs'', oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i przyprawą do ryb. Schować do lodówki na ok 1 godzinę. 1,5 litra wody zagotować w garnku, dodać kostkę bulionową, ziele, liście, kawałek pora, seler (korzeń) i marchew pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki.
 2/ Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na brązowo na odrobinie oleju, dodać do gotujących się warzyw wraz z kolendrą, papryką i imbirem. Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory z puszki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i seler naciowy pocięty na cienkie plasterki. Gotować ok 15 min a następnie dodać rybę. Całość porządnie doprawić przyprawami. (w razie potrzeby dolać wody) Gotować chwilę, żeby ryby się nie rozpadły bardzo. (ok 10 min)


2 komentarze:

  1. Zupa wygląda przepysznie! Kiedyś nad morzem jadłam podobną, była bardzo smaczna! A w pieprzu młotkowanym z kolendrą (mam i używam) wprost się zakochałam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Dorotka za miłe słowa :) i ja kocham ten pieprz :)))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.