wtorek, 27 sierpnia 2013

TARTA MALINOWA Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Połączenie kakaowego spodu, z serkiem, czekoladą i świeżymi malinami. Pychotka.
SKŁADNIKI
SPÓD
150 g margaryny
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka śmietany 18%
1 jajko
260 g mąki pszennej

MASA
150 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone

świeże maliny

1/ Margarynę posiekać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę i schłodzić ok pół godziny w lodówce. Schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, nakłuć widelcem spód, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i upiec. Ok 20 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

2/ Śmietankę 30 % i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady dodać serek mascarpone i dokładnie rozmieszać, tak by nie było grudek. Gotową masę wylać na upieczony spód ciasta. Na wierzch ułożyć maliny i schłodzić w lodówce klika godzin (u mnie cała noc). Przed podaniem udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.

22 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda!!! Nigdy nie robiłam tarty, ale z pewnością wkrótce zrobię :) Twoja na pewno jest pyszna! :)

    Zapraszam też do mnie http://szczypta-smaku-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna, a czy zamiast białej można dać mleczną lub gorzką czekoladę? Czy zepsulo by to smak?
    Tasty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, raczej nie zepsuje smaku, po prostu będzie czekoladowa :)

      Usuń
  3. a jesli zagotuje się smietane czekoladę i serek to nie zrobi się to zbyt rzadkie? czy będzie miało konsystencje kremu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Tego się nie gotuję :) rozpuszcza w kąpieli wodnej , jest to płynne ale nie rzadkie a jak doda się serek to robi się gęsta masa, która w lodówce mocno zastyga.

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam pytanie, jakiej wielkości ma być forma na tartę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkość mojej formy to 26 cm. Wszystkie tarty robię w niej :) pozdrawiam :)

      Usuń
  6. zdjecie mnie urzekło :) do tego stopnia, że tarta właśnie sie chłodzi :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Jutro robię, nie ma bata;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam
    Czy czekoladę topimy razem ze śmietanką?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) wieki temu ja robilam az o niej zapomnialam :)

      Usuń
    2. Przepyszna masa! :) Dziękuję za przepis :)

      Usuń
  9. A czy można zastąpić czymś kremówkę (np. osiemnastką) lub po prostu ją pominąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie mozna kremowki zastapic smietana 18%. Musi byc albo 30 albo 36%. Pominac nie zalecam :(

      Usuń
    2. Dlaczego?
      Rzecz w tym, że nawet jakbym najmniejszą kupiła to potem muszę wylać 200 ml całkiem drogiej śmietanki :P

      Usuń
    3. No ja zuzywam pozniej pozostala do kawy a nawet kilku kaw bo pijam z mlekiem :) sprobuj pominac :) ja nie testowalam ale sprobuj.

      Usuń
  10. Popełniłam :D Nie pomijałam śmietany. To była moja pierwsza tarta, więc, niejako chwytając się brzytwy, zapytam: czy ona powinna być twarda? :D Stwierdziłyśmy z mamą, że wyszedł mi po prostu zakalec... Na dodatek był ciemniejszy pasek przy spodzie- to już miałyśmy pewność :(
    Co w sumie nie dziwne, bo wszystko co kakaowe mi nie wychodzi... Jednak o ile dobrze pamiętam robiłam tartaletki, "białe" i też były twarde. Może za długo piekłam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarty sa specyficzne i maja czasami twarde ciasto a czasami kruche. Dlatego do bialego ciasta uzywam maki krupczatki. Specyficzny pasek na spodzie ciasta jest niemal za kazdym razem przy kazdym rodzaju tart. Najczesciej przy warzywnych. Wydaje sie ze ciasto jest zaklacem lub nie upieczone ale to tak prawie we wszystkich tartach i parwie u kazdego bo mimo iz sie ciasta wczesniej podpieka to warzywa podaczas pieczenia i tak puszczaja soki.

      Usuń
    2. Troszkę mnie pocieszyłaś :) Przy następnej tarcie spróbowałabym jednak zrobić bardziej miękkie ciasto.
      A jakiej formy używasz? Ja kupiłam metalową, dopiero potem doczytałam, że lepsze są szklane lub ceramiczne :/

      Usuń
  11. Witam, czy blachę trzeba czymś posmarować lub użyć papieru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja smaruje tłuszczem np margaryną zanim wyściele ciasto. Pozdrawiam

      Usuń
  12. Jakim cudem wyszedł Ci taki biały krem? Mi wyszedł ecru... Zdradź mi swój sekret :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.