czwartek, 13 sierpnia 2015

ŚLIMAKOWE CIASTO ZE SZPINAKIEM I SEREM

Kruche ciasto zwinięte w formę ślimaka, faszerowane szpinakiem i serem feta.

SKŁADNIKI
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego kanapkowego
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól

Farsz:
400 g mrożonego szpinaku (świeży będzie aromatyczniejszy)
200 g sera feta
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
gałka muszkatołowa
pieprz

jajko do posmarowania
zioła prowansalskie do posypania
1 łyżka masła

1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny. 
Farsz: szpinak rozmrozić, odcedzić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę dusić aż woda odparuje. Wystudzić. Ser feta pokruszyć, wymieszać z wystudzonym szpinakiem i surowym jakiem. 

2/ Ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na paski. Na każdy pasek nakładać farsz i zlepić w rulon. 


3/ Naczynie do zapiekania ( u mnie forma do tarty 26 cm) wysmarować margaryną a następnie układać rulony jeden obok drugiego, zaczynając od środka jak muszla ślimaka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziołami. Piec ok 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem wystudzić. Podawać na zimno np z sosem czosnkowym. 

Smacznego :)

 
 

4 komentarze:

  1. Szpinak i ser w duecie wymiatają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnie dziś upiekłam :) Wyszło PYSZNE! Świetny przepis! Wszystkim bardzo smakuje.
    Ja zmodyfikowałam troszkę przepis na farsz i dodałam do niego jeszcze cebulkę (którą podsmażyłam wcześniej na margarynie) i trochę śmietanki 30%. POLECAM TEN PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.