Kruche ciasto zwinięte w formę ślimaka, faszerowane szpinakiem i serem feta.
SKŁADNIKI
Ciasto:
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego kanapkowego
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól
Farsz:
400 g mrożonego szpinaku (świeży będzie aromatyczniejszy)
200 g sera feta
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
jajko do posmarowania
zioła prowansalskie do posypania
1 łyżka masła
350 g mąki pszennej
200 g twarożku śmietankowego kanapkowego
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
4-6 łyżek śmietany 12-18%
sól
Farsz:
400 g mrożonego szpinaku (świeży będzie aromatyczniejszy)
200 g sera feta
1 jajko
2 ząbki czosnku
sól
gałka muszkatołowa
pieprz
jajko do posmarowania
zioła prowansalskie do posypania
1 łyżka masła
1/ Ciasto: z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. (jeżeli będzie
za gęste to dodać śmietany a jak za rzadkie to dodać mąki). Ciasto
chwilę wyrabiać, uformować kulę i schłodzić w lodówce ok pół godziny.
Farsz: szpinak rozmrozić, odcedzić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę i przyprawy, chwilę dusić aż woda odparuje.
Wystudzić. Ser feta pokruszyć, wymieszać z wystudzonym szpinakiem i
surowym jakiem.
2/ Ciasto podzielić na 5-6 części, rozwałkować na paski. Na każdy pasek nakładać farsz i zlepić w rulon.
3/ Naczynie do zapiekania ( u mnie forma do tarty 26 cm) wysmarować
margaryną a następnie układać rulony jeden obok drugiego, zaczynając od
środka jak muszla ślimaka. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać ziołami. Piec ok 40-45 min w temperaturze 190 stopni. Przed
podaniem wystudzić. Podawać na zimno np z sosem czosnkowym.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńSzpinak i ser w duecie wymiatają! :)
OdpowiedzUsuńWygląda efektownie :)
OdpowiedzUsuńWłasnie dziś upiekłam :) Wyszło PYSZNE! Świetny przepis! Wszystkim bardzo smakuje.
OdpowiedzUsuńJa zmodyfikowałam troszkę przepis na farsz i dodałam do niego jeszcze cebulkę (którą podsmażyłam wcześniej na margarynie) i trochę śmietanki 30%. POLECAM TEN PRZEPIS!