piątek, 4 września 2015

SMAŻONY MAKARON Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I GRZYBAMI MUN

Sycące danie z chrupiącymi warzywami, soczystym mięskiem i aromatycznymi grzybami mun.


SKŁADNIKI
na 4-5 porcje:
1 opakowanie chińskiego makaronu (np TaoTao)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (dla koloru polecam też zieloną)
25 g suszonych grzybów mun
0,5 kg piersi z kurczaka
2 marchewki
pół korzenia selera
por biała część
1 papryczka chili
suszona kolendra
suszona natka pietruszki
sos sojowy (ok 2 łyżek)
przyprawa do dań chińskich
imbir mielony (szczypta)

olej do smażenia  

1/ Grzyby namoczyć w gorącej wodzie ok 15 min, oczyścić, pokroić w paski i ugotować (15-20min). Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Skropić sosem sojowym, oprószyć przyprawą do dań chińskich i wymieszać. Odstawić na pół godziny a następnie usmażyć na odrobinie oleju.


2/ Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewki i seler obrać, pokroić w cienkie słupki, por i papryczkę chili w talarki. Posypać kolendrą i natką pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody oraz odrobinę oleju. Dusić pod przykryciem ok 5 min.


3/ Dodać pokrojone w paski obie papryki. Dusić ok 15-20 min pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić imbirem, solą, pieprzem.


4/ Dodać ugotowane grzyby, i usmażone mięso. Wymieszać a na koniec dodać makaron. Smażyć 5 min. Podawać na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.