Sycące danie z chrupiącymi warzywami, soczystym mięskiem i aromatycznymi grzybami mun.
SKŁADNIKI
na 4-5 porcje:
1 opakowanie chińskiego makaronu (np TaoTao)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (dla koloru polecam też zieloną)
25 g suszonych grzybów mun
0,5 kg piersi z kurczaka
2 marchewki
pół korzenia selera
por biała część
1 papryczka chili
suszona kolendra
suszona natka pietruszki
sos sojowy (ok 2 łyżek)
przyprawa do dań chińskich
imbir mielony (szczypta)
olej do smażenia
1 opakowanie chińskiego makaronu (np TaoTao)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka (dla koloru polecam też zieloną)
25 g suszonych grzybów mun
0,5 kg piersi z kurczaka
2 marchewki
pół korzenia selera
por biała część
1 papryczka chili
suszona kolendra
suszona natka pietruszki
sos sojowy (ok 2 łyżek)
przyprawa do dań chińskich
imbir mielony (szczypta)
olej do smażenia
1/ Grzyby namoczyć w gorącej wodzie ok 15 min, oczyścić, pokroić w paski i
ugotować (15-20min). Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i
pokroić w paski. Skropić sosem sojowym, oprószyć przyprawą do dań
chińskich i wymieszać. Odstawić na pół godziny a następnie usmażyć na
odrobinie oleju.
2/ Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Marchewki i seler obrać,
pokroić w cienkie słupki, por i papryczkę chili w talarki. Posypać
kolendrą i natką pietruszki, wlać 3-4 łyżki wody oraz odrobinę oleju.
Dusić pod przykryciem ok 5 min.
3/ Dodać pokrojone w paski obie papryki. Dusić ok 15-20 min pod
przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Doprawić imbirem, solą,
pieprzem.
4/ Dodać ugotowane grzyby, i usmażone mięso. Wymieszać a na koniec dodać makaron. Smażyć 5 min. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.