Szybka i smaczna przekąska. Na zimno i na ciepło smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI
opakowanie ciasta francuskiego
100g pieczarek
100g sera żółtego np. gouda
pół brokuła
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jajko do posmarowania ciasta
olej do smażenia
100g pieczarek
100g sera żółtego np. gouda
pół brokuła
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jajko do posmarowania ciasta
olej do smażenia
1/Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w
plasterki. Na patelnie dodać troszkę oleju i podsmażyć cebulę z
pieczarkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wystudzić na sicie.
Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Ser zetrzeć na
tartce o dużych oczkach.
2/ Ciasto rozłożyć, wzdłuż dłuższego boku ułożyć wystudzone pieczarki z
cebulą i pokrojony brokuł, rozłożyć starty ser. Doprawić przyprawami i
zwinąć w roladę. Boki rolady dokładnie zlepić. Całość posmarować
roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec
ok 30 min aż ciasto się zarumieni.
Mniam! Uwielbiam takie zestawienia :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/