piątek, 4 września 2015

ROLADA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Szybka i smaczna przekąska. Na zimno i na ciepło smakuje wyśmienicie.


SKŁADNIKI 
opakowanie ciasta francuskiego
100g pieczarek
100g sera żółtego np. gouda
pół brokuła
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jajko do posmarowania ciasta
olej do smażenia 

1/Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelnie dodać troszkę oleju i podsmażyć cebulę z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wystudzić na sicie. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach. 

2/ Ciasto rozłożyć, wzdłuż dłuższego boku ułożyć wystudzone pieczarki z cebulą i pokrojony brokuł, rozłożyć starty ser. Doprawić przyprawami i zwinąć w roladę. Boki rolady dokładnie zlepić. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec ok 30 min aż ciasto się zarumieni.



1 komentarz:

  1. Mniam! Uwielbiam takie zestawienia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.