Chrupiące, lekko złote, aromatyczne ogóreczki. Wyśmienite do kanapek, sałatek, grilla, obiadu. Polecam.
SKŁADNIKI
5 kg ogórków gruntowych
ziarna pieprzu czarnego
gorczyca
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
opakowanie przyprawy do kurczaka (u mnie Prymat)
ziarna pieprzu czarnego
gorczyca
Zalewa:
6 szklanek wody
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
2 łyżki soli
opakowanie przyprawy do kurczaka (u mnie Prymat)
1/ Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki (ja nie obieram ale można). Do każdego
słoika ciasno układać ogórki, dodać gorczycę, ziarenka pieprzu (po kilka
ziaren).
Składniki na zalewę zagotować, gorącą zalewać napełnione słoiki.
Szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 min od zagotowania się wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.