5 kg ogórków
5 litrów wody
1/2 szklanki soli
Zalewa:
2,5 litra wody
6 szklanek cukru
6 szklanek octu 10%
Na każdy słoik:
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
plasterki marchewki
1/ Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z wody i soli zrobić solankę, zalać nią ogórki i odstawić na ok 4 godziny aż puszczą soki. Odcedzić na sicie. Do słoików wrzucić po 2-3 ziarna pieprzu, 1 listek, 2-3 plasterki marchewki i po kilka kulek gorczycy, słoiki uzupełnić ogórkami.
2/ Składniki na zalewę zagotować, zalać ogórki, dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.