piątek, 11 września 2015

SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ

SKŁADNIKI
5 kg ogórków
5 litrów wody
1/2 szklanki soli

 

Zalewa:
2,5 litra wody
6 szklanek cukru
6 szklanek octu 10%

Na każdy słoik:
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
plasterki marchewki 


1/ Ogórki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Z wody i soli zrobić solankę, zalać nią ogórki i odstawić na ok 4 godziny aż puszczą soki. Odcedzić na sicie. Do słoików wrzucić po 2-3 ziarna pieprzu, 1 listek, 2-3 plasterki marchewki i po kilka kulek gorczycy, słoiki uzupełnić ogórkami. 

2/ Składniki na zalewę zagotować, zalać ogórki, dobrze zakręcić słoiki. Pasteryzować 8-10 min od zagotowania się wody. Studzić do góry dnem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.