piątek, 11 września 2015

MURZYNEK ZE ŚLIWKAMI

Pyszne, wilgotne, kakaowe ciasto z dodatkiem sezonowych śliwek. Aromat podczas jego pieczenia unosi się w całym domu.


SKŁADNIKI
tortownica 26 cm
250g margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
3 łyżki ciemnego kakao
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu

 

polewa czekoladowa
śliwki bez pestek ok 6 szt


1/ Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać, przelać do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 45-50 min do suchego patyczka (bez termoobiegu). Wystudzone ciasto polać polewą, najlepiej deserową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.