czwartek, 2 lipca 2015

TARTA Z BOTWINĄ, FETĄ I KOPERKIEM

Doskonała kompozycja smaków :)

 
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli

 

Farsz:
pęczek młodej botwinki
1 cebula
100 g sera feta
sól
pieprz

 

Sos:
3 duże jajka
pół pęczka koperku
pół szklanki śmietany np 12-18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.


1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.