Szybkie, łatwe i pyszne ciacho, które możemy upiec dla nie
zapowiedzianych gości. Idealne do popołudniowej kawy. Truskawki można
zastąpić innymi sezonowymi owocami.
SKŁADNIKI
400 g mąki tortowej (typ 450)
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zsiadłego mleka
pół szklanki oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
truskawki
blaszka 28cmx 24,5cm
4 jajka
1 1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka zsiadłego mleka
pół szklanki oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
truskawki
blaszka 28cmx 24,5cm
1/ Ważne jest by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową i nie były
prosto z lodówki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo
pulchną masę (jak na biszkopt) stopniowo dodawać olej, zsiadłe mleko i
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
2/ Ciasto wylać na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i
rozprowadzić łyżką. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-45 min (bez
termoobiegu) do suchego patyczka.
Smaki lata ;)
OdpowiedzUsuńhttp://cynamon.net.pl
na pewno pyszne ciasto;chętnie skorzystam z przepisu;chciałabym by się też tak udało to ciasto;) zapraszam na tartę z jeżynami:pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/tarta-z-jezynami.html
Proste i pyszne! Obowiązkowe na lato ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/