wtorek, 30 czerwca 2015

TORCIK Z BORÓWKAMI I MASCARPONE

Najbardziej lubię torty z naturalnych składników, bez sztucznych mas i margaryn. Masa z serka mascarpone i bitej śmietany jest idealna i lekka. Pasuje do każdego rodzaju owoców.


SKŁADNIKI
tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 
Masa mascarpone:
750 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru

Dodatkowo:
płatki czekoladowe
mocny napar z kawy do nasączenia
kakao ciemne

300- 400 g borówek amerykańskich 

1/ Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 - 40 min aż się ładnie zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki. (ja zrobiłam z dwóch biszkoptów, więc placki mam nieco grubsze).

2/ Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę.Masę podzielić na 4 części.

3/ Borówki przebrać, opłukać i osuszyć. Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem z kawy, nałożyć 1 część masy. W masę wetknąć kilka borówek, wygładzić, posypać obficie kakao przez sitko. Przełożyć kolejnym, nasączonym plackiem. Czynność powtórzyć dwa razy. 4 część masy rozsmarować na boki i na wierzch. Boki udekorować płatkami czekoladowymi a górę borówkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.