Najbardziej lubię torty z naturalnych składników, bez sztucznych mas i
margaryn. Masa z serka mascarpone i bitej śmietany jest idealna i lekka.
Pasuje do każdego rodzaju owoców.
SKŁADNIKI
tortownica 24 cm
Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Biszkopt:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa mascarpone:
750 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
płatki czekoladowe
mocny napar z kawy do nasączenia
kakao ciemne
300- 400 g borówek amerykańskich
750 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%
100 g cukru pudru
Dodatkowo:
płatki czekoladowe
mocny napar z kawy do nasączenia
kakao ciemne
300- 400 g borówek amerykańskich
1/ Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać
do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika
190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 - 40 min aż się ładnie
zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki. (ja
zrobiłam z dwóch biszkoptów, więc placki mam nieco grubsze).
2/ Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier
puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę.Masę podzielić na 4
części.
3/ Borówki przebrać, opłukać i osuszyć. Na paterze ułożyć krążek ciasta,
porządnie nasączyć naparem z kawy, nałożyć 1 część masy. W masę wetknąć
kilka borówek, wygładzić, posypać obficie kakao przez sitko. Przełożyć
kolejnym, nasączonym plackiem. Czynność powtórzyć dwa razy. 4 część masy
rozsmarować na boki i na wierzch. Boki udekorować płatkami
czekoladowymi a górę borówkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.