Przepis znalazłam na internecie, troszkę go zmieniłam i wyszła taka
zapiekanka, wspaniała i aromatyczna a do tego ładnie się prezentuje.
Polecam młode ziemniaczki i młode cukinie, które już mamy dostępne w
sprzedaży. Taka zapiekanka z powodzeniem może być podana na obiad ze sztuką mięsa, posłuży nam wtedy za tradycyjne ziemniaki.
SKŁADNIKI
na 4-6 porcje:
2 średnie cukinie zielone
4-6 sporych ziemniaków surowych
kilka plastrów parzonego boczku
pęczek mięty
sól
pieprz
pieprz kolorowy w młynku
przyprawa do ziemniaków
sos:
1,5 szklanki śmietany (12-18 lub 22%)- jeżeli śmietana jest bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka
3 jajka
250 g startego sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa do wysmarowania formy
2 średnie cukinie zielone
4-6 sporych ziemniaków surowych
kilka plastrów parzonego boczku
pęczek mięty
sól
pieprz
pieprz kolorowy w młynku
przyprawa do ziemniaków
sos:
1,5 szklanki śmietany (12-18 lub 22%)- jeżeli śmietana jest bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka
3 jajka
250 g startego sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa do wysmarowania formy
1/ Cukinie i ziemniaki umyć, osuszyć. Cukinii nie obierać, pokroić w
cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i również pokroić w cienkie
plasterki. Warzywa oprószyć lekko przyprawami. Naczynie do zapiekania
nasmarować oliwą.
W naczyniu ściśle układać na przemian plaster cukinii - plaster
ziemniaka, aż do zapełnienia formy.
2/ W luźne miejsca między warzywami powtykać plastry boczku, całość porządnie oprószyć przyprawami. Mięte posiekać, posypać na warzywa.
3/ Sos: jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i połowę sera, dokładnie wymieszać. Gotowy sos wylać na zapiekankę, na wierzch rozłożyć drugą połowę sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec pod przykryciem ok 30 min a następnie bez przykrycia kolejne ok 20 min, aż wierzch się ładnie zapiecze.
Smacznego :)
Idealny, letni obiad!
OdpowiedzUsuńLubimy takie smaki!
:)
wygląda naprawdę wspaniale, a ciekawi mnie niezwykle ta mięta :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie wygląda to danie.
OdpowiedzUsuń