sobota, 27 czerwca 2015

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO CUKINIOWA Z BOCZKIEM I MIĘTĄ

Przepis znalazłam na internecie, troszkę go zmieniłam i wyszła taka zapiekanka, wspaniała i aromatyczna a do tego ładnie się prezentuje. Polecam młode ziemniaczki i młode cukinie, które już mamy dostępne w sprzedaży. Taka zapiekanka z powodzeniem może być podana na obiad ze sztuką mięsa, posłuży nam wtedy za tradycyjne ziemniaki.


SKŁADNIKI 
na 4-6 porcje:
2 średnie cukinie zielone
4-6 sporych ziemniaków surowych
kilka plastrów parzonego boczku
pęczek mięty
sól
pieprz
pieprz kolorowy w młynku
przyprawa do ziemniaków

 

sos:
1,5 szklanki śmietany (12-18 lub 22%)- jeżeli śmietana jest bardzo gęsta, można dodać troszkę mleka
3 jajka
250 g startego sera żółtego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

 

oliwa do wysmarowania formy 

1/ Cukinie i ziemniaki umyć, osuszyć. Cukinii nie obierać, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać i również pokroić w cienkie plasterki. Warzywa oprószyć lekko przyprawami. Naczynie do zapiekania nasmarować oliwą. W naczyniu ściśle układać na przemian plaster cukinii - plaster ziemniaka, aż do zapełnienia formy.


2/ W luźne miejsca między warzywami powtykać plastry boczku, całość porządnie oprószyć przyprawami. Mięte posiekać, posypać na warzywa.


3/ Sos: jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i połowę sera, dokładnie wymieszać. Gotowy sos wylać na zapiekankę, na wierzch rozłożyć drugą połowę sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec pod przykryciem ok 30 min a następnie bez przykrycia kolejne ok 20 min, aż wierzch się ładnie zapiecze.

Smacznego :)






3 komentarze:

  1. Idealny, letni obiad!
    Lubimy takie smaki!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę wspaniale, a ciekawi mnie niezwykle ta mięta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie wygląda to danie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.