Proste i szybkie danie, które możemy podać do obiadu lub zjeść z pieczywem.
SKŁADNIKI
na 3-4 porcje:
1 duży kalafior
200 g małych pieczarek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
2 łyżki masła
suszony lubczyk lub natka pietruszki
sos:
szklanka śmietany 18%
200 g sera żółtego startego
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
1 duży kalafior
200 g małych pieczarek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
2 łyżki masła
suszony lubczyk lub natka pietruszki
sos:
szklanka śmietany 18%
200 g sera żółtego startego
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona
1/ Kalafior podzielić na większe różyczki, opłukać i ugotować w lekko
osolonej wodzie tak aby się nie rozpadł. Wyciągać łyżką cedzakową i
rozłożyć na sicie.
2/ Pieczarki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnie dodać 1
łyżkę masła i pokrojone pieczarki, dusić do wyparowania wody z
pieczarek. Dodać przyprawy i zioła. Składniki na sos wymieszać ze sobą.
Smacznego :)
Świetny pomysł na dodatek do obiadu. Lubię takie eksperymenty z warzywkami :)
OdpowiedzUsuńŚwietna zapiekanka, ja na kalafior zawsze jestem chętna.
OdpowiedzUsuń