piątek, 26 czerwca 2015

ZAPIEKANY KALAFIOR Z PIECZARKAMI W SOSIE SEROWO JAJECZNYM

Proste i szybkie danie, które możemy podać do obiadu lub zjeść z pieczywem.


SKŁADNIKI 
na 3-4 porcje:
1 duży kalafior
200 g małych pieczarek
pęczek szczypiorku
sól
pieprz
2 łyżki masła
suszony lubczyk lub natka pietruszki

sos:
szklanka śmietany 18%
200 g sera żółtego startego
2 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa mielona

1/ Kalafior podzielić na większe różyczki, opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie tak aby się nie rozpadł. Wyciągać łyżką cedzakową i rozłożyć na sicie.


2/ Pieczarki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Na rozgrzaną patelnie dodać 1 łyżkę masła i pokrojone pieczarki, dusić do wyparowania wody z pieczarek. Dodać przyprawy i zioła. Składniki na sos wymieszać ze sobą.


3/ Dno naczynia do zapiekania nasmarować pozostałą łyżką masła po czym ułożyć różyczki kalafiora a między nimi pieczarki. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać połową siekanego szczypiorku i zalać sosem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 15-20 min aż wierzch się zarumieni i sos zapiecze. Przed podaniem posypać resztą szczypiorku.

 Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na dodatek do obiadu. Lubię takie eksperymenty z warzywkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka, ja na kalafior zawsze jestem chętna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.