Pyszna, soczysta karkówka wieprzowa pieczona w borówkach, co nadaję jej charakteru smaku i winności.
SKŁADNIKI
dla 4 osób:
1 kg karkówki wieprzowej
3-4 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoika
3-4 łyżki dobrego ketchupu pikantnego
2 cebule (u mnie czerwone)
przyprawa uniwersalna
pieprz
gałązki świeżego tymianku
1 kg karkówki wieprzowej
3-4 łyżki borówki czerwonej (brusznicy) ze słoika
3-4 łyżki dobrego ketchupu pikantnego
2 cebule (u mnie czerwone)
przyprawa uniwersalna
pieprz
gałązki świeżego tymianku
1/ Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1 cm, oprószyć przyprawą,
pieprzem i schować do lodówki na kilka godzin. Cebulę obrać, pokroić w
pióra i i wymieszać z mięsem, ketchupem oraz borówką.
2/ Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania np żaroodpornego i piec pod
przykryciem 1,15 godziny w temp 200 stopni. Powstały sos z pieczenia,
można zagęścić kromką razowego chleba lub łyżką mąki pszennej. Idealnie
pasuje do polania mięsa lub ziemniaczków. Przed podaniem mięso posypać
siekanym tymiankiem. Ja dodatkowo udekorowałam kulkami borówki bo mam
mrożoną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.