Błyskawiczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się na piknikach.
SKŁADNIKI
Na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
100 g gorzkiej startej czekolady lub płatków czekoladowych
1 banan
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
100 g gorzkiej startej czekolady lub płatków czekoladowych
1 banan
1/ Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Jajka roztrzepać z jogurtem i
olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać ze sobą
by nie było żadnych grudek. Na koniec dodać stratą czekoladę lub płatki
czekoladowe, delikatnie wymieszać.
2/ Banana obrać i pokroić w kostkę. Do papierowych papilotek nakładać po 2
łyżeczki ciasta a następnie po 2-3 kostki banana. Na wierzch nałożyć
kolejną warstwę ciasta 1-2 łyżeczki (aż do skończenia się ciasta).
Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) 180 stopni i
piec ok 30 min aż nabiorą złotego koloru. Poziom upieczenia można
sprawdzić patyczkiem, jeżeli na patyczku nie ma ciasta, tzn że są
upieczone. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.