piątek, 19 czerwca 2015

BABECZKI STRACIATELLA Z BANANEM

Błyskawiczne i bardzo łatwe w przygotowaniu. Świetnie sprawdzają się na piknikach.


SKŁADNIKI
Na 12 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
pół szklanki oleju
100 g gorzkiej startej czekolady lub płatków czekoladowych
1 banan

1/ Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Jajka roztrzepać z jogurtem i olejem. Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać ze sobą by nie było żadnych grudek. Na koniec dodać stratą czekoladę lub płatki czekoladowe, delikatnie wymieszać.

2/ Banana obrać i pokroić w kostkę. Do papierowych papilotek nakładać po 2 łyżeczki ciasta a następnie po 2-3 kostki banana. Na wierzch nałożyć kolejną warstwę ciasta 1-2 łyżeczki (aż do skończenia się ciasta). Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika (bez termoobiegu) 180 stopni i piec ok 30 min aż nabiorą złotego koloru. Poziom upieczenia można sprawdzić patyczkiem, jeżeli na patyczku nie ma ciasta, tzn że są upieczone. Wystudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.