Doskonała kompozycja smaków :)
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
pęczek młodej botwinki
1 cebula
100 g sera feta
sól
pieprz
Sos:
3 duże jajka
pół pęczka koperku
pół szklanki śmietany np 12-18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1 szklanka mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki margaryny (125g)
6 łyżek kwaśnej śmietany 12-18%
szczypta soli
Farsz:
pęczek młodej botwinki
1 cebula
100 g sera feta
sól
pieprz
Sos:
3 duże jajka
pół pęczka koperku
pół szklanki śmietany np 12-18%
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
1/ Składniki na ciasto połączyć i zagnieść. Wylepić formę 26cm do tarty i
wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Cebulę obrać, pokroić w
kostkę i zeszklić. Botwinkę opłukać, pokroić na dowolne kawałki i
podgotować kilka minut aż zmięknie (ja dusiłam na patelni pod
przykryciem z ''kroplą wody''), odcedzić, dodać do cebuli i wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem.
2/ Składniki na sos dobrze ze sobą wymieszać, dodać posiekany koperek.
Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika do
190 stopni i podpiec przez ok 15 min na lekko złoty kolor. Na
podpieczony spód ciasta rozłożyć kostki sera, wylać sos jajeczno
śmietanowy a na wierzch ułożyć botwinkę z cebulą. Wstawić ponownie do
piekarnika na ok 15 min, aż brzegi staną się porządnie rumiane.
Wspaniała ta twoja tarta :-)
OdpowiedzUsuń