wtorek, 5 maja 2015

TORCIK TIRAMISU

Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik z kawą. Wbrew pozorom bardzo prosty w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Goście będą zachwyceni jego smakiem i delikatnością.


SKŁADNIKI
Biszkopt:
tortownica 24cm
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
750 g serka mascarpone
330 ml schłodzonej śmietanki 30%
100 g cukru pudru

Poncz:
100 ml likieru amaretto (można go zastąpić innym dobrym alkoholem)
1 mała filiżanka mocnej kawy

Dodatkowo:
100 g czekolady deserowej powyżej 65% kakao
gorzkie kakao do posypywania 

1/ Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 min aż się ładnie zarumieni i nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki.

2/ Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić. Wymieszać z alkoholem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką masę. Masę podzielić na 3 części. 

3/ Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem kawy i alkoholu, posmarować 1 część masy, posypać obficie ciemnym kakao. Czynność powtórzyć przy kolejnych krążkach ciasta. Pozostałym kremem z 3 części wysmarować również boki i górę. Wierzch tortu posypać kakao i dodatkowo czekoladą startą na małych oczkach. Resztę czekolady pokroić na wiórki i obłożyć boki tortu. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc. 



3 komentarze:

  1. uwielbiam ten tort; jest pyszny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. jakis czas temu robilam podobny ale dolaczylam podłużne biszkopty do dekoracji :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.