Pyszny, wilgotny, aromatyczny torcik z kawą. Wbrew pozorom bardzo prosty
w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Goście będą zachwyceni jego
smakiem i delikatnością.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
tortownica 24cm
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
750 g serka mascarpone
330 ml schłodzonej śmietanki 30%
100 g cukru pudru
Poncz:
100 ml likieru amaretto (można go zastąpić innym dobrym alkoholem)
1 mała filiżanka mocnej kawy
Dodatkowo:
100 g czekolady deserowej powyżej 65% kakao
gorzkie kakao do posypywania
tortownica 24cm
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
750 g serka mascarpone
330 ml schłodzonej śmietanki 30%
100 g cukru pudru
Poncz:
100 ml likieru amaretto (można go zastąpić innym dobrym alkoholem)
1 mała filiżanka mocnej kawy
Dodatkowo:
100 g czekolady deserowej powyżej 65% kakao
gorzkie kakao do posypywania
1/ Jajka w temperaturze pokojowej ubić z cukrem na biały puch. Dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać
do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika
190 stopni (bez termoobiegu), piec ok 30 min aż się ładnie zarumieni i
nie będzie płynne. Wystudzić. Podzielić na 3 krążki.
2/ Kawę zaparzyć np 2 czubate łyżeczki na 100 ml wody, wystudzić, odcedzić.
Wymieszać z alkoholem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec
ubijania dodać cukier puder i serki mascarpone, wymieszać na gładką
masę. Masę podzielić na 3 części.
3/ Na paterze ułożyć krążek ciasta, porządnie nasączyć naparem kawy i
alkoholu, posmarować 1 część masy, posypać obficie ciemnym kakao.
Czynność powtórzyć przy kolejnych krążkach ciasta. Pozostałym kremem z 3
części wysmarować również boki i górę. Wierzch tortu posypać kakao i
dodatkowo czekoladą startą na małych oczkach. Resztę czekolady pokroić
na wiórki i obłożyć boki tortu. Schłodzić w lodówce. Najlepiej całą noc.
uwielbiam ten tort; jest pyszny!!!!
OdpowiedzUsuńPiękny tort
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
jakis czas temu robilam podobny ale dolaczylam podłużne biszkopty do dekoracji :)
OdpowiedzUsuń