Sezon na grilla 2015 uważam za otwarty :) polecam drobiowe szaszłyki z dodatkiem słoninki i pysznych, chrupiących warzyw. Można upiec je na grillu jak i w piekarniku.
Na 10 sztuk:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 cebulki
kilka małych pieczarek
kilka cienkich plastrów słoniny
oregano
sól
pieprz
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 cebulki
kilka małych pieczarek
kilka cienkich plastrów słoniny
oregano
sól
pieprz
Marynata:
1 papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ulubionej musztardy
sól
pieprz
ulubione suszone zioła np. tymianek, oregano, natka pietruszki, bazylia lub zioła prowansalskie
1 papryczka chilli
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka sosu sojowego
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ulubionej musztardy
sól
pieprz
ulubione suszone zioła np. tymianek, oregano, natka pietruszki, bazylia lub zioła prowansalskie
1/ Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty
wymieszać ze sobą, dodać mięso, dokładnie wymieszać i zostawić na noc
pod przykryciem w lodówce. Warzywa umyć. Paprykę pokroić na większe
kawałki, cukinie w grubsze plasterki.
2/ Cebulę obrać i pokroić w 6tki. Wszystkie warzywa oprószyć solą, oregano i pierzem. Patyki do szaszłyków nasmarować olejem a następnie na przemian nadziewać
mięso i warzywa, pamiętając o tym by słoninka była przy mięsie. Np:
mięso, słonina, cukinia, papryka, cebula, słonia, mięso. Gotowe
szaszłyki ułożyć na tacy grillowej, posypać obficie oregano i piec na
rumiano. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Smacznie ♥
OdpowiedzUsuń