Pyszna, krucha tarta z dodatkiem sera ricotty i warzyw, która zachwyci niejedno podniebienie.
SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 bakłażan
1 cukinia
pęczek szparagów (u mnie zielone)
4-5 pomidorki cherry
240 g sera ricotta
2 łyżki śmietany np 18%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej do smażenia
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 bakłażan
1 cukinia
pęczek szparagów (u mnie zielone)
4-5 pomidorki cherry
240 g sera ricotta
2 łyżki śmietany np 18%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
olej do smażenia
1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty,
nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min.
Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na
rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w
lekko osolonej wodzie.
2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).
3/ Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.
4/Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na
wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie
do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.