piątek, 8 maja 2015

TARTA Z RICOTTĄ, BAKŁAŻANEM, SZPARAGAMI I CUKINIĄ

Pyszna, krucha tarta z dodatkiem sera ricotty i warzyw, która zachwyci niejedno podniebienie.



SKŁADNIKI
Ciasto:
pół szklanki mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany 12-18%
1 jajko
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 bakłażan
1 cukinia
pęczek szparagów (u mnie zielone)
4-5 pomidorki cherry
240 g sera ricotta
2 łyżki śmietany np 18%
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

olej do smażenia  

1/ Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry, oprószyć solą i usmażyć na rumiano na patelni. Szparagi po odcięciu twardych końcówek ugotować w lekko osolonej wodzie.


2/ Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min).


3/ Ser rozdrobić widelcem, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz, śmietanę i jajko. Dokładnie wymieszać.


4/Gotową mieszankę serową wyłożyć na ciasto a następnie ułożyć warzywa. Na wierzch położyć przekrojone na pół pomidorki. Całość wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze kolejne 15 min.


Smacznego :)






Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.