Wspaniały, kakaowy smak z dodatkiem wilgotnych gruszek. Gruszki przed pieczeniem można oprószyć cynamonem. Ciasto świetnie się kroi i całościowe owoce nie stanowią tu żadnego problemu.
SKŁADNIKI
5 jajek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8g) użyłam domowego klik
2 szklanki mąki
2-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g roztopionej margaryny
pół szklanki mleka
7-9 twardszych gruszek
cukier puder do posypania lub gorzka polewa do polania
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8g) użyłam domowego klik
2 szklanki mąki
2-4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
250 g roztopionej margaryny
pół szklanki mleka
7-9 twardszych gruszek
cukier puder do posypania lub gorzka polewa do polania
1/ Cukier, cukier waniliowy, kakao, mleko i margarynę rozpuścić w rondelku, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać ubite jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Dokładnie wymieszać.
2/ Ciasto wylać do tortownicy 26cm a na wierzch ułożyć obrane gruszki . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40-50 min. Piec do tzw, suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika.
Zachwycają mnie ciasta z całymi gruszkami, Twoje wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń