Już się przekonałam do domowego cukru waniliowego a nie waniliNowego jaki sprzedają w sklepach. Przez lata go kupowałam i nawet nie miałam o tym pojęcia, ze jest na nich aż tak wielki przekręt. Więc zakupiłam kilka lasek wanilii na internecie (ceny od 1,5zl do 3zł za sztukę) bo w sklepach dużo drożej (od 7zł do 15zł za sztukę). Od tej pory cukier waniliowy będę robiła zawsze sama, bo nie równa się aromatem z tym ze sklepu ani trochę, poza tym jest naturalny i zero chemii :)
SKŁADNIKI
1 szklanka cukru białego lub brązowego
1-2 laski wanilii
1-2 laski wanilii
1/ Cukier wsypać do blendera, laski wanilii rozciąć na pół i wyskrobać
ziarenka, dodać je do cukru. Cukier razem z ziarenkami zmiksować parę
sekund (aby nie powstał puder). Przesypać do szczelnie zamykanego słoika
lub puszki, dodać pozostałe części laski wanilii i zamknąć słoik.
Wstrząsnąć porządnie. Najlepiej jak kilka dni postoi i przejdzie
aromatem wanilii.
Ja (namówiona przez dziewczyny z PP) też się przymierzam do domowego waniliowego :) wiedziałam co kupuję w torebkach, ale kupowałam nadal, dokąd się nie dowiedziałam jakie proste jest wykonanie tego prawdziwego :)
OdpowiedzUsuń