sobota, 14 marca 2015

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI (złota rosa)

Przepis znalazłam na jednym z wiadereczek po twarogu. Na przyszłość - robiąc ten sernik, na pewno zrobię ciasto z połowy składników, bo jak dla mnie wyszło zbyt grube. Natomiast pianę bezową z podwójnej porcji by była większa.


SKŁADNIKI
CIASTO;
250 g margaryny
3 żółtka
pół szklanki cukru 
3 szklanki mąki
1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego

MASA SEROWA;
1 kg sera białego 3 krotnie mielonego (może być z wiaderka)
3 jajka
szklanka cukru
1 budyń śmietankowy (proszek)
pół szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny lub przyprawa do sernika
1 łyżka cukru waniliowego

puszka brzoskwiń w syropie

1/ Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciastem wyłożyć spód blaszki prostokątnej (35x28). Białka oddzielić od żółtek. Składniki masy - ser, żółtka, pół szklanki cukru, budyń, olej, cukier waniliowy i sok z cytryny  wymieszać ze sobą. Gotową masę serową wyłożyć na spód z ciasta.

2/ Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na mniejsze cząstki, poukładać na serowej masie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 40 - 50 min (aż ser się zetnie i zarumieni). W międzyczasie ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostałe pół szklanki cukru, chwilę miksować aż cukier się rozpuści. Na podpieczony wierzch wyłożyć wcześniej ubitą pianę z białek i wstawić jeszcze do piekarnika na ok 15 min aż piana się zarumieni. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, miłe słowo, pytanie lub uwagę :) Zapraszam ponownie.